Nejchutnější chorvatské pokrmy: Lahůdky, které si na dovolené můžete vychutnat za rozumnou cenu

Chorvatsko je oblíbeným cílem mnoha Čechů díky pestré kultuře, nádherné přírodě a tradiční kuchyni. I když ceny v poslední době rostou, pořád lze objevit cenově dostupné delikatesy.

Právě proto jsme v dnešním článku shrnuli tipy, jak se v Chorvatsku najíst levně, ale i za přijatelné peníze. Můžete se těšit jak na sladké a slané varianty, tak i na tradiční jídla.

V Chorvatsku se vegetariánům příliš nezadaří

Chorvatsko je země masa, podobně jako většina Balkánu. Spousta z tradičních jídel obsahuje maso a vegetariánská varianta zkrátka neexistuje. Pokud maso v oblibě nemáte, budete se muset spokojit s klasickými náhražkami jako například u nás v Česku.

Doporučený článek:  Odkrojit plíseň nestačí, nakažená bývá celá potravina

Některý z pokrmů vhodných i pro vegetariány může být ajvar s kajmakem. Ajvar je směs vytvořená z grilované zeleniny, nejčastěji z paprik a lilků. Často se podává dohromady s kajmakem, což je v podstatě slaný tvaroh podobný sýru. Tyto dva tradiční pokrmy se často konzumují společně na chlebu.

Zdroj obrázku: Freepik

Na pečivo rozhodně nezapomínejte

Ani různé druhy výrobků z těsta byste v Chorvatsku neměli oželet. Tato země nabízí spoustu pochoutek jak ve slané, tak sladké formě. Těmi nejznámějšími jsou burek a baklava. Burek je tradiční slaný dort plněný špenátem, masem či tvarohem. Je vyroben z těsta podobný našemu listovému.

Doporučený článek:  Mlsání bez výčitek: datle jsou pochoutka, která pomůže zhubnout a posílí organismus nejen před zimou

Naopak baklava je pečivo sladké. Často se plní ořechy a podává se ve formě malých placiček. Také je vyrobeno z filo těsta.

Nezapomínejte na lokální suroviny

Skvělým způsobem, jak ušetřit, je i nákup lokálních surovin. To v Chorvatsku znamená zejména ovoce. Překvapí vás jak výraznější chuť, tak často i větší velikost. Tím, že je ovoce lokální, ho také koupíte za nižší cenu.

To stejné může platit, i co se mořských plodů týče. I když ale budou u moře levnější, stále je to surovina nákladnější. Proto ji v tomto článku tolik nezmiňujeme.

Zdroj: https://www.lacademie.com/croatian-food-guide
.

Doporučené články