Chřest patří mezi tradiční jarní zeleninu, jeho sezóna probíhá od dubna do června. Chutná skvěle jako příloha i jako hlavní jídlo, v polévkách nebo v různých kombinacích včetně studené kuchyně. Delikátní pokrm vynikne ale jen v případě, že je chřest dobře uvařený. A zatímco v dobách našich babiček a prababiček nebylo uvařit chřest nic zvláštního, protože byl mnohem hojněji rozšířený, dnes se s ním mnoho hospodyněk ani nesetkalo. To je jistě důvod se s přípravou chřestu seznámit. Pomůže Ewa Wachowiczová, polská kulinářská hvězda.
Polská televizní star
Nejprve Miss Polska, pak také tiskovou tajemnicí polského premiéra, producentkou, televizní hlasatelkou a moderátorkou, tím vším byla Ewa Wachowiczová předtím, než začala natáčet pořady o vaření a vést vlastní restauraci. Televizní pořad Ewa vaří se stále vysílá a je velmi populární. Ewa dobývá také sociální sítě, její recepty hýbají světem gastronomie rovněž na Instagramu, kde má na dvě stě tisíc sledujících. Teď na jaře přišla s receptem na přípravu chřestu.

Dokonalé jarní jídlo
Chřest smažený na másle se sázenými vejci se stal okamžitě hitem, který jistě uhrane i tuzemské hospodyňky. Pokrm se připravuje ze zeleného chřestu, který se prodává vedle bílého a fialového. Zelený chřest nemá tak jemnou chuť jako bílý, je výraznější a čerstvě utržený se může jíst syrový. Obsahuje ze všech druhů chřestu nejvíce vitamínu C. Podle Ewy jej není třeba loupat, jen omýt a zbavit tvrdých nebo dřevnatých konců. Pak už jen stačí jej správně uvařit.
Chřest smažený na másle
V hrnci se nechá vařit osolená voda, do vroucí vody se ponoří chřestové výhonky. Ještě předtím se ale musí přidat jedna tajná ingredience – cukr. Postačuje pouze špetka, aby se chřest zbavil hořkosti. Na pánvi se mezitím rozpustí několik lžic másla a vloží se do ní uvařený chřest al dente. Výhonky se orestují, poté se připraví sázená vejce, která se při servírování rozkrojí, aby žloutek zlehka vytekl. Porce se dozdobí strouhaným sýrem, ideálně parmazánem.
Zdroj: https://naturallyella.com/asparagus-and-eggs/