Všeobecné přesvědčení, že sklenka červeného vína podporuje práci našeho srdce, nemusí být nutně pravda. Poslední studie Evropské kardiologické asociace ukazují, že i minimální množství alkoholu, které se pravidelně konzumuje, může přispět k srdečním chorobám.
Denní pití vína
Při výzkumu kultury pití vína ve Francii vědci dospěli k závěru, že lidé, kteří pravidelně konzumují tento alkoholický nápoj, jsou mnohem méně vystaveni kardiovaskulárním chorobám. Tento jev byl nazván jako francouzský paradox a kolem výsledků testů se už léta traduje teorie, podle které pití vína v malém množství podporuje práci srdce.
Podle těchto výsledků se doporučovalo konzumovat přibližně 125–140 ml vína za den. Současně se však zdůraznilo, že zatímco víno konzumované pravidelně může mít pozitivní vliv na srdce, současně alkohol i v malém množství vede k degradaci trávicího systému a ničí játra, žaludek a slinivku. Víno může také přispět k rakovině těchto orgánů, neboť jako jiné alkoholické nápoje obsahuje etanol škodlivý pro člověka.

Pohár vína denně
Běžně se uvádí, že jedna sklenka vína, zejména červeného, nemá škodlivé účinky na naše zdraví, a může dokonce pomoci. Ovšem i taková dávka alkoholu může mít negativní vliv na naše tělo, dokonce až 24 hodin po jeho vypití. Dvanáct gramů čistého etanolu obsaženého ve sklenici vína může narušit rytmus a kvalitu spánku, zvláště když jej pijeme těsně před spaním. Určitou dobu také reguluje funkci srdce.
Hodně záleží i na pravidelnosti. Podle nejnovějšího výzkumu mají lidé, kteří pijí jednu sklenici vína nebo jedno pivo denně, o 16 procent větší šance na problémy se srdečním rytmem. Lze tedy odmítnout francouzský paradox a převládající přesvědčení, že mírná konzumace červeného vína má příznivý vliv na naše tělo.