Vejce je důležité vařit správný počet minut. Jinou dobu potřebují vejce nahniličko, natvrdo i naměkko

Vajíčka jsou celosvětově nejoblíbenějším rychlým a levným pokrmem, který dozajista nasytí. Snadno se připravují, tím spíše natvrdo, kdy varem dochází ke sražení bílku a žloutku. Jakým způsobem nachystat vejce, aby byla opravdu delikátní? Jaký je rozdíl mezi vajíčky natvrdo, naměkko, nahniličko nebo ztracenými vejci? Inspirujte se tipy, jak připravit dokonalá vajíčka, rodina bude z takto připravené snídaně naprosto nadšená.

Základní recept na vaření vajíček natvrdo

Říká se, že uvařit vajíčka natvrdo zvládne opravdu každý. Běžně se vajíčka vloží do hrnce a zalijí studenou vodou. Může se přidat sůl, protože po dovaření půjde skořápka lépe sundat. Vajíčka se dají vařit, po dosažení varu se stáhne plamen a vaří se po dobu 8 až 10 minut. Poté se slije vařící voda, vajíčka se ponoří do ledové vody. Tímto způsobem se snáze loupají a budou mít jemnější texturu.

Doporučený článek:  Kaštany udělají radost nejen dětem. Nakrájené v sáčku ocení každá žena
Zdroj obrázku: Freepik

Vaření vajec naměkko a nahniličko

Při vaření vajíček naměkko nebo takzvaně nahniličko se postupuje obdobně. Vajíčka se vloží do hrnce, zalijí studenou vodou a po dosažení varu se vaří na mírném ohni po dobu 4 až 5 minut u vajec velikosti M. U menších postačuje o půl minuty méně, u větších zase o půl minuty více. Vajíčka nahniličko nemají tekutý bílek, ale pouze střed. Takto připravovaná vajíčka se vaří 7 minut. Po zchlazení se vajíčka vloží do stojánku, odřízne se vršek a po osolení a opepření se vyjí lžičkou.

Doporučený článek:  Příliš tuku v jídle už nebude problém. Domácí triky oběd i večeři zachrání

Příprava ztracených vajíček

Posledním způsobem přípravy jsou ztracená vejce, pro jejichž přípravu je potřeba určitý grif. Vajíčko se rozklepne do misky. Do hrnce s vodou se vlije lžička octa a dá se vařit. Po dosažení bodu varu se stáhne plamen a pomocí naběračky nebo lžíce se vytvoří krouživými pohyby ve vodě vír. Vajíčko z misky se opatrně do víru spustí a nechá uvařit. Poté se opatrně vyjme pomocí lžíce a podává se na zeleninovém salátu nebo na opečeném toustu.

Zdroj: https://www.egginfo.co.uk/recipes/how-boil-egg
.

Doporučené články