Složení potravinářských výrobků se vždy vyplatí číst. Obsažená éčka zdraví neprospívají

Čtení složení produktů není příliš populární. Málokdo přesně ví, co stojí za chemickými názvy, jak potravinářské přídatné látky ovlivňují tělo a zda mají všechny škodlivé účinky. Přinášíme vám seznam látek, kterým byste se určitě měli vyhnout.

Jsme to, co jíme

Je známo, že to, co jíme, má zvláštní vliv na naše zdraví a pohodu. Vyvážená strava plná základních živin je schopná dodávat energii po celý den a zlepšovat fungování těla. Toto je jeden z důvodů, proč číst štítky. Výživovou hodnotu produktu můžete zkontrolovat za okamžik. Uvádějí se informace o obsahu tuků, bílkovin a uhlohydrátů, jakož i o obsahu kalorií a možných alergenech.

Doporučený článek:  Mám zahradu a od té doby vím, že vypěstovaná zelenina není kvalitní, je drahá a ztrácí svou čerstvost

Potravinářské přídatné látky se používají hlavně pro zlepšení chuti a vzhledu, jakož i pro prodloužení čerstvosti a doby skladování. Zahrnují mimo jiné barviva, konzervační látky, antioxidanty a regulátory kyselosti, zvýrazňovače chuti, zahušťovadla, želatiny, sladidla a vůně. Jakékoli písmeno „E“ ve složení se považuje za bezpečné, a proto bylo schváleno k použití. To však nemění skutečnost, že nadměrná konzumace může nepříznivě ovlivnit tělo a vést k výskytu alergických reakcí.

Zdroj obrázku: Freepik

Na tyto látky si dávejte velký pozor

Jednou z nejškodlivějších potravinářských přídatných látek je aspartam (E951), jedná se o umělé sladidlo. Studie prokázaly, že může přispět k záchvatům, depresi a závratím. Musíte si také dávat pozor na acesulfam K (E950), sukralózu (E955) a sacharin (E954). Dále sem patří glutamát sodný (E621), zde existuje podezření, že nechvalný doplněk chuti způsobuje nevolnost, závratě a hormonální poruchy a přispívá k obezitě.

Doporučený článek:  Víc než vánoční koření: skořice tělo dokonale zahřeje a odplaví všechen stres pryč

Benzoát sodný (E211) může zvyšovat příznaky alergií a astmatu a dráždit žaludek. Dusitan draselný (E249) tvoří karcinogenní nitrosaminy při tepelném zpracování výrobků obsahujících tento konzervační prostředek. Karagenan (E407) může mít negativní vliv na střeva a zhoršuje zánět. Vedlejší účinky erytrozinu (E127) zahrnují vyrážky, gastrointestinální obtíže, jakož i negativní účinky na srdce a štítnou žlázu. Sulfit sodný (E221) může po překročení přiměřené dávky způsobit alergické reakce a problémy se žaludkem. Arabská guma (E414) může způsobit kopřivku a vyrážky a zvýšit astma.

Zdroje:
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek
https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva-2/ecka-seznam-10-nejskodlivejsich-v-potravinach.aspx
https://chefsforseniors.com/blog/7-food-additives-and-preservatives-to-avoid/
.

Doporučené články