7 druhů koření a bylinek pro zdravé trávení. Stačí je pravidelně přidávat do jídelníčku

Hůře stravitelné pokrmy, přejídání, kombinace slaných a sladkých jídel nebo špatný jídelníček jsou důvody pro pomalé trávení, bolesti břicha i nadýmání. Problémy, které neprovázejí jen sváteční dny, lze snadno vyřešit pomocí různých druhů koření a bylinek, které zrychlují trávení, pomáhají se štěpením tuků nebo zlepšují střevní peristaltiku. Jaké druhy se mohou použít do nápojů, nebo přímo do pokrmů?

1.    Koriandr

Sušené listy a semínka koriandru zmírňují trávicí potíže a zklidňují křeče, nadto harmonizují hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Koriandr se hodí pro dochucení salátů a dresinků, ale také pečených mas.

Doporučený článek:  Petržel oddálí stárnutí a zharmonizuje celý organismus. Skvělá je ve formě šťávy i výživné masky

2.    Fenykl

Sušená semínka fenyklu se používala už ve starověku pro zklidnění žaludku a střev, obsahují vlákninu pro zlepšení střevní peristaltiky. Semínka se mohou přidávat do polévek, výtečný je jemný čaj, který je možné podávat i dětem.

3.    Kmín

Odstraňuje plynatost, koliku a zácpu. Má karminativní vlastnosti a urychluje tvorbu žluči. Kmín má také protikřečové vlastnosti a je cenným zdrojem antioxidantů. Přidává se do kysaného zelí, do tučných jídel i omáček.

Zdroj obrázku: Freepik

4.    Pískavice řecké seno

Krásně voní, navíc obsahuje množství vlákniny, která pomáhá regulovat trávení a zlepšuje peristaltiku. Je lékem na zácpu a toto koření mohou užívat i lidé s žaludečními vředy. Pískavice chutná skvěle v hutných masových omáčkách nebo v pikantních pokrmech.

Doporučený článek:  Sedací koupele přinesou rychlou úlevu od bolesti a zánětu. Bylinky jsou skutečný zázrak

5.    Skořice

Těžko si bez tohoto koření představit štrúdl, jablečný koláč, perníčky nebo svařené víno, protože skořice se bez těchto pokrmů a nápojů neobejde. Používá se pro zrychlení metabolismu, pro lepší štěpení tuků a podporu fungování žaludku.

6.    Kardamom

Koření známé ze staré Číny pomáhá minimalizovat křeče a má zklidňující účinky. Pomocí kardamomu se likvidují škodlivé bakterie přítomné v trávicím systému, je lékem na pálení žáhy i při gastroezofageálním refluxu. Může se kombinovat ve slaných i sladkých jídlech a v nápojích včetně kávy.

Doporučený článek:  Bylinné čaje zrychlí metabolismus, detoxikují organismus a podporují hubnutí

7.    Meduňka citrónová

Tato bylinka se používá na přípravu čajů pro zklidnění a výtečně uklidňuje trávení, nadto reguluje produkci žaludečních šťáv a žluči. Má uklidňující účinky a odstraňuje plynatost. Z meduňky se připravuje čaj, sušená se může přidávat do salátů.

Zdroj: https://www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/herbs-spices-for-gut-health
.

Doporučené články