Maso z vývaru nejen do omáčky: paštika s cuketou nebo krokety vnesou do kuchyně nové chutě

Zlatá barva a chuť, která připomíná šťastné okamžiky z dětství. Vývar je tradiční česká polévka, kterou milují nejen děti, ale i dospělí. Ale co dělat s vařeným masem z vývaru? Přinášíme tipy na pokrmy, které zahřejí u srdce a potěší žaludek mnoha gurmánů!

Nejlepší maso pro vývar

Základem vývaru mohou být různé druhy masa. Drůbeží, hovězí nebo husa budou fungovat perfektně. Je důležité, aby vybrané kusy byly poměrně mastné, protože právě tuk poskytne vývaru bohatou chuť. Bujón vyjde nejvíce aromatický, pokud ho připravíme ze směsi různého masa, nejlépe drůbežího a hovězího.

Doporučený článek:  Kupované brambůrky jsou nezdravé. Domácí zeleninové lupínky se připraví snadno v troubě

Masová paštika

Masová paštika ve stylu zero waste, která bude fungovat skvěle sólo nebo do domácích sendvičů. K výrobě paštiky budete potřebovat:

  • část masa z vývaru, důkladně oddělená od chrupavky, membrán a kostí,
  • zeleninu z vývaru,
  • 1 cuketu,
  • 1 plechovku nebo sklenici cizrny,
  • 2 vejce
  • několik sušených rajčat,
  • koření: sůl, pepř, petržel, česnek, sladkou papriku a feferonku.

Příprava:

Do mixéru vložte maso, zeleninu, cizrnu, sušená rajčata, vejce a koření. Mezitím na hrubém struhadle nastrouhejte cuketu a vytlačte s ní vodu. Přidejte do masové směsi. Paštiku vložte do formy vyložené pečicím papírem o rozměrech 30 × 11 × 7,5 cm. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte po dobu 45 minut.

Doporučený článek:  Míchaná vajíčka zapečená v bagetě jsou skvělou snídaní, která zasytí na celé dopoledne
Zdroj obrázku: Freepik

Smažené krokety z masa z vývaru

Jednoduché a rychlé občerstvení ve stylu španělských tapas, na které bude ideální vařené drůbeží maso z vývaru.

Přísady:

  • 2 kuřecí prsa vařená ve vývaru a nakrájená na malé kousky,
  • 1 jemně nakrájená cibule,
  • 1 hrst nakrájené petrželky,
  • koření: sůl, pepř, granulovaný česnek, strouhaný muškátový oříšek,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g pšeničné mouky,
  • 1 l mléka,
  • 3 vejce,
  • olej nebo olivový olej na smažení.

Příprava:

V pánvi zahřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a smažte, dokud nebude sklovitá. Vhoďte nakrájené kuře k restované cibuli a smažte další 2 minuty. Po této době přidejte mouku, kterou smažte 1–2 minuty. Pak do pánve přilijte po částech mléko, dokud se nevytvoří hustá hmota. Posypte petrželkou a ostatním kořením.

Doporučený článek:  Hovězí nesmí na podzimním jídelníčku chybět

Vložte směs do misky a nechte úplně vychladnout, pak vložte na hodinu do chladničky. Studenou hmotu vytvarujte do oválných kroket nebo podlouhlých tyčinek. Krokety obalujte ve vejci a strouhance. Smažte na zahřátém tuku, dokud se na každé straně neopečou. Připravené podávejte teplé s oblíbenými přísadami.

Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/how-to-recycle-broth-meat
.

Doporučené články