Oblíbené a zdravé jahody v sobě skrývají nebezpečí. Ohrožující alergie se může projevit kdykoli

Od poloviny května se všichni milovníci červených plodů začínají těšit na první samosběry a prodeje. Jahody jsou oblíbené u dětí i dospělých, konzumují se čerstvé, ale připravují se z nich současně delikátní dezerty, zmrzliny nebo smoothie. Jahody jsou zdravé, obsahují blahodárné látky pro lidský organismus, ale jsou to plody, které mohou také ublížit. Pro koho jsou jahody vhodné a kdo by je raději jíst vůbec neměl?

Jahody bohaté na vitamíny i draslík

Slaďounké plody červené barvy jsou až z 87 procent tvořené vodou, k tomu obsahují důležitou vlákninu. Jsou zdrojem cenných vitamínů, především céčka, které posiluje obranyschopnost, ale zároveň vitamínu K, skupiny B a provitamínu A. Kromě toho jsou malé plody zásobárnou minerálů, zejména draslíku, v menší míře zinku, hořčíku, síry, vápníku i netypických prvků, jako jsou bor, kobalt nebo molybden. Minerální látky posilují nervovou i svalovou soustavu. Výhodou je, že nehledě na jejich sladkost obsahují jen málo přírodních cukrů.

Doporučený článek:  Letní zahrady lákají na sladké a šťavnaté ovoce, ani cukrovkáři nemusí přijít zkrátka
Zdroj obrázku: Freepik

Jahoda jako významný alergen

Jahody jsou zdravé, existuje však skupina lidí, která si je vychutnat nemůže. Jedná se o alergiky, kteří jsou na jahody citliví. Jahody mohou způsobovat trávicí obtíže nebo vyvolat kopřivku, v nejhorším případě až anafylaktický šok. Toto ovoce by si měli odpustit také lidé alergičtí na salicyláty, kterých obsahují plody hodně, konzumace pak vede ke střevním potížím, k alergické rýmě nebo k astmatickému záchvatu. Z těchto důvodů by se jich měly zříci i kojící ženy.

Doporučený článek:  Populární keto dieta není pro každého. Ani její účinky nejsou až tak skvělé, jak je propagováno

Nejsou pro pacienty se srdečními potížemi

Jahody, jak již bylo zmíněno, obsahují významné množství draslíku. To je důvod, proč toto ovoce není doporučované pro pacienty s předepsanými beta-blokátory, které korigují srdeční arytmii nebo vysoký krevní tlak. Jahody se doporučuje kupovat pouze u prověřených dodavatelů nebo na farmářských trzích, v opačných případech konzumenti riskují, že budou plody obsahovat chemikálie nebo pesticidy, které mohou rovněž způsobovat alergické reakce nebo vyrážky.

Zdroj: https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/strawberry-allergy-symptoms-and-foods-to-avoid/
.

Doporučené články