Cukr je jed, který zaplavuje tělo a způsobuje mnoho zdravotních obtížích. Lidé si často myslí, že mají jeho spotřebu pod kontrolou, protože si nedopřávají sladkosti nebo cukrovinky, ale opak je pravdou. Cukr je totiž součástí mnoha potravin a výrobků. Jak se projevuje jeho přebytek v organismu?
Cukr jako zdroj energie
Bílá smrt, jak se cukru také přezdívá, se objevuje v potravinách v 60 různých variantách. Je důležitým zdrojem energie a nelze se ho zcela vzdát, ale je vhodné volit cukry obsažené v ovoci a zelenině, vyhýbat se sacharidům přidávaným do zpracovaných výrobků nebo cukrům, které jsou obsažené v sycených nápojích a sladkostech. A jak poznat přebytek cukru v těle?
1. Přejídání a přibírání na váze
Nutkavé přejídání je často způsobené nadměrnou konzumací cukru, který tělo rychle spálí a má opět hlad. Časté mlsání pak vede k nárůstu hmotnosti.
2. Nedostatek energie a únava
Cukr je sice zdrojem energie, ale kolísání hladiny krevního cukru způsobuje opak, nedostatek energie a únavu, hojně také ospalost. Energie z cukrů vyprchá velmi rychle, nepomohou ani další dávky, protože tento stav může vést k inzulínové rezistenci.
3. Vysoký krevní tlak
Za vysokým krevním tlakem může stát nejen sůl a solená strava, ale také vysoká hladina cukru v krvi. Kromě toho způsobuje také nadváhu, obezitu nebo cukrovku, což ještě zhoršuje stav hypertenze.
4. Psychické poruchy, kolísání nálad a závislost
Podle odborníků se vysoká hladina cukru může rozvinout v úzkosti nebo psychické poruchy a vede ke kolísání nálad vlivem narušené rovnováhy chemických procesů v mozku. Cukr k tomu způsobuje závislost, navíc se neustále zvyšují dávky, které si tělo žádá vlivem uvolňování serotoninu, hormonu štěstí.
5. Rozvoj Alzheimerovy choroby
Nadbytek cukru podporuje podle vědeckých studí rozvoj Alzheimerovy choroby, ale vede i k poškození mozku a zesílení příznaků u schizofreniků.
6. Nespavost
Dalším příznakem přílišné konzumace cukrů je nespavost nebo zhoršená kvalita spánku. Vysoká hladina cukru v krvi nadto vede k nebezpečnému večernímu nebo nočnímu obžerství, kdy dochází k rozkolísání glykémie.
7. Zubní kazy a infekce
Cukry jsou zdrojem i pro kariogenní bakterie, které způsobují hromadění plaku na zubech a způsobují vznik zubního kazu. Obdobně hrozí také rozvoj různých infekcí v těle, protože cukry jsou živnou půdou pro různé patogeny.
8. Potíže s pokožkou
Sladká strava má vliv i na stav pokožky, především způsobuje snížení její elasticity, která vede k rozvoji vrásek a ke ztrátě pevnosti. Mění se též složení kožního mazu, pleť je mastnější a hrozí jí akné.
Zdroj: https://www.harpersbazaar.com/uk/beauty/fitness-wellbeing/a44139/effects-of-too-much-sugar/