8 znaků, které prozradí přemíru cukru v těle. Cukrovka není jediné, co hrozí

Cukr je jed, který zaplavuje tělo a způsobuje mnoho zdravotních obtížích. Lidé si často myslí, že mají jeho spotřebu pod kontrolou, protože si nedopřávají sladkosti nebo cukrovinky, ale opak je pravdou. Cukr je totiž součástí mnoha potravin a výrobků. Jak se projevuje jeho přebytek v organismu?

Cukr jako zdroj energie

Bílá smrt, jak se cukru také přezdívá, se objevuje v potravinách v 60 různých variantách. Je důležitým zdrojem energie a nelze se ho zcela vzdát, ale je vhodné volit cukry obsažené v ovoci a zelenině, vyhýbat se sacharidům přidávaným do zpracovaných výrobků nebo cukrům, které jsou obsažené v sycených nápojích a sladkostech. A jak poznat přebytek cukru v těle?

1.    Přejídání a přibírání na váze

Nutkavé přejídání je často způsobené nadměrnou konzumací cukru, který tělo rychle spálí a má opět hlad. Časté mlsání pak vede k nárůstu hmotnosti.

2.    Nedostatek energie a únava

Cukr je sice zdrojem energie, ale kolísání hladiny krevního cukru způsobuje opak, nedostatek energie a únavu, hojně také ospalost. Energie z cukrů vyprchá velmi rychle, nepomohou ani další dávky, protože tento stav může vést k inzulínové rezistenci.

3.    Vysoký krevní tlak

Za vysokým krevním tlakem může stát nejen sůl a solená strava, ale také vysoká hladina cukru v krvi. Kromě toho způsobuje také nadváhu, obezitu nebo cukrovku, což ještě zhoršuje stav hypertenze.

4.    Psychické poruchy, kolísání nálad a závislost

Podle odborníků se vysoká hladina cukru může rozvinout v úzkosti nebo psychické poruchy a vede ke kolísání nálad vlivem narušené rovnováhy chemických procesů v mozku. Cukr k tomu způsobuje závislost, navíc se neustále zvyšují dávky, které si tělo žádá vlivem uvolňování serotoninu, hormonu štěstí.

Zdroj obrázku: Freepik

5.    Rozvoj Alzheimerovy choroby

Nadbytek cukru podporuje podle vědeckých studí rozvoj Alzheimerovy choroby, ale vede i k poškození mozku a zesílení příznaků u schizofreniků.

6.    Nespavost

Dalším příznakem přílišné konzumace cukrů je nespavost nebo zhoršená kvalita spánku. Vysoká hladina cukru v krvi nadto vede k nebezpečnému večernímu nebo nočnímu obžerství, kdy dochází k rozkolísání glykémie.

7.    Zubní kazy a infekce

Cukry jsou zdrojem i pro kariogenní bakterie, které způsobují hromadění plaku na zubech a způsobují vznik zubního kazu. Obdobně hrozí také rozvoj různých infekcí v těle, protože cukry jsou živnou půdou pro různé patogeny.

8.    Potíže s pokožkou

Sladká strava má vliv i na stav pokožky, především způsobuje snížení její elasticity, která vede k rozvoji vrásek a ke ztrátě pevnosti. Mění se též složení kožního mazu, pleť je mastnější a hrozí jí akné.

Zdroj: https://www.harpersbazaar.com/uk/beauty/fitness-wellbeing/a44139/effects-of-too-much-sugar/
.

Doporučené články