Šťavnaté ostružiny jsou skvělou svačinkou i cenným lékem. Odvar z listů uleví nejen při cukrovce

Konec léta je ve znamení ostružin, tmavých plodů, které výtečně chutnají v dortech i dezertech, ale mají také široké využití v lidové medicíně. Zrají od srpna a sklizeň může probíhat až do prvních mrazíků, nabízí tak možnost posílit imunitu před zimou. A to pořádně, ne nadarmo se ostružiny řadí mezi tuzemské superpotraviny. V léčitelství se nadto používají k léčbě nejen plody, ale též listy. A s čím si ostružiny poradí?

Fialovočerné plody s úžasnými vlastnostmi

Zatočí s infekcemi horních cest dýchacích, s chudokrevností, s cukrovkou i se špatně hojícími se ranami. Proč si dávat každý den na podzim hrst ostružin? Plody, které připomínají tvarem maliny, ale mají tmavě fialovou nebo černou barvu, jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, dále vitamínů E, K a skupiny B. Pozadu nejsou ani minerály, obsahují především železo, vápník, draslík a hořčík, dále obrovské množství antioxidantů, betakarotenu, kyseliny listové a pantotenové.

Zdroj obrázku: Freepik

Šťáva při nachlazení, odvar při průjmu

Z ostružin se připravuje šťáva, která si zachovává benefity tohoto drobného ovoce a používá se při léčbě nachlazení nebo chřipky, při infekcích horních cest dýchacích. Právě při respiračních obtížích se může užívat rovněž odvar připravený z listů, protože navíc snižuje vysoké teploty nebo horečky. Podle léčitelů je pro obsah tříslovin odvar vhodný při průjmech a bolestech břicha. Ostružiny jsou obzvláště vhodné při inzulínové rezistenci nebo při prediabetu, protože snižují hladinu cukru v krvi. Pro obsah železa ocení porci ostružin denně pacienti s anémií.

Při dietě i pro zrychlení metabolismu sacharidů

Výhodou tmavých malých plodů je vysoká nutriční hodnota při nízkém obsahu kalorií, proto se hodí i do dietního jídelníčku. Pomáhají též zrychlit metabolismus cukrů, což ocení lidé toužící po shození nadbytečných kilogramů i pacienti s metabolickými poruchami. Ostružiny mají zároveň vysoký obsah vlákniny, která napomáhá zlepšit trávení, k tomu zpomaluje vstřebávání sacharidů, což je možnost pro diabetiky, jak si zpestřit svačinu chutným ovocem bez výkyvů glykémie v krvi.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/benefits-of-blackberries
.

Doporučené články