Každý rok se těšíme na sezónu třešní a toto ovoce neodmyslitelně patří k letním dnům. Skvěle se hodí na pikniky, na procházky, vlastně své využití si najde všude, protože se nejedná o těžkou potravinu. Když si představíme třešeň, tak si vybavíme červenou dužinu s peckou uvnitř. Věděli jste však o tom, že jejich stopky mají rovněž využití? Pokud je vyhazujete, je na čase to změnit. Mají totiž vynikající vlastnosti, které příznivě působí na lidský organismus a pomáhají s bolestmi. Pokud se chcete dozvědět více, tak si přečtěte náš článek.
Základní informace o třešních
Třešně jsou sezónní ovoce, které dozrává v období od konce května do začátku srpna. Dělí se do tří odrůd, podle doby zrání (rané, střední a pozdní). V nich existuje několik desítek pododrůd, které se liší barvou a velikostí.
Třešně jsou tvořeny z 80 % vodou, ve zbylých 20 % obsahují draslík, vitamín A a C a další minerály. Draslík zodpovídá za odstranění přebytečné soli v těle, vitamíny zase příznivě působí na pokožku a podporují detoxikační činnost organismu.
Aplikace nálevu z třešňových stopek
Vědci zjistili, že stopky třešní obsahují značné množství antioxidantů a polyfenolů. Proto se vyplatí si je uchovat a připravit z nich nálev, abychom získali další zdroj antioxidantů. Stopky třešní se využívají již řadu let, a to jako:
- prostředek na hubnutí,
- tlumič menstruačních bolestí,
- močopudný prostředek.
Tento nálev povzbuzuje činnost ledvin, které vylučují ve větším množství nejen moč, ale také chlorid, sodík a vápník z těla.
Postup přípravy
Nachystejte si hrnec a vložte do něj hrst třešňových stopek. Hrnec poté zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Nálev povařte asi zhruba 5 minut, poté odstavte a nechte vychladnout. Když je nálev studený, řapíky z roztoku přefiltrujte a přelejte do lahví či sklenic a uschovejte v lednici. Nálev si své vlastnosti zachová až 3 dny. Vypijte sklenici nálevu nalačno nebo kdykoliv během menstruace.
Zdroj: https://theseamanmom.com/cherry-stalks-uses-and-benefits/