Sacharidy, bílkoviny a tuky jsou tři základní složky vyváženého jídelníčku. Mnoho lidí si myslí, že pro zdravý jídelníček musí všechny tuky ze své stravy vyloučit, ale opak je pravdou. Naše tělo potřebuje přísun tuků, ale musíte mu poskytnout zdravé tuky, které na něj budou mít pozitivní vliv. Dnes se podíváme na to, kde tyto zdravé tuky můžete najít a jak je začlenit do jídelníčku.
Jaké tuky jsou zdravé?
Tuky jsou ve stravě nositeli chuti. To je jeden z důvodů, proč byste je neměli eliminovat úplně. Kvalitní tuky podporují činnost nervového a oběhového systému. Snižují cholesterol a chrání orgány. Navíc pomáhají ostatním živinám, aby se mohly lépe vstřebávat do těla. Vyřazení tuků ze stravy sice způsobí snížení hmotnosti, ale také poškození vašeho zdraví.
Zdravé tuky jsou většinou rostlinného původu. Jsou zdrojem EFA (esenciálních mastných kyselin) a náš organismus je potřebuje pro zdraví. Srdce a oběhový systém, mozek, nervový systém ani imunita se bez nich neobejdou. Musíme je dodávat tělu ve stravě, protože je náš organismus nedokáže produkovat sám.
Mořské ryby a ořechy
Cenným zdrojem zdravých tuků jsou tučné mořské ryby, které obsahují vitamíny A, D, E, K a omega-3 mastné kyseliny. Jedná se hlavně o lososa, sardinky, šproty, makrely, halibuty nebo sledě. Další důležitou složkou stravy jsou ořechy, protože mají vysokou nutriční hodnotu. Nejlepší jsou vlašské ořechy nebo mandle, které mají nejvyšší podíl omega-3 mastných kyselin.
Oleje lisované za studena a semínka
Oleje také nemusíte ze stravy vyřazovat. Musíte se jen zamyslet nad tím, které máte doma. Nejlepší je za studena lisovaný řepkový nebo olivový olej. V neposlední řadě byste také do jídelníčku měli začlenit semínka, hlavně dýňová a slunečnicová. Jsou levná, a přitom pomáhají snižovat cholesterol a dodávají hodně vlákniny, která je pro správné fungování trávicího systému nezbytná.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/10-super-healthy-high-fat-foods