Jediná chyba zkazí celou várku nakládaného zelí. Všechny zásoby připravené na zimu skončí v koši

Kysané zelí je oblíbenou zeleninou a produktem, který si můžete připravit doma. Na seznamu zásob na zimu rozhodně nesmí nakládané zelí chybět. Příprava kysaného zelí doma není náročná, ale jediný špatný pohyb může vést k tomu, že se vám výsledek zkazí a vyhodíte všechny sklenice. Na co si musíte dávat pozor, když doma připravujete kysané zelí?

Proč se vyplatí jíst kysané zelí?

Kysané zelí má mnoho zdravotních přínosů. Hlavní je, že posílí váš imunitní systém. Obsahuje vitamíny C, A, E, K a skupiny B, ale také železo, hořčík, draslík, vápník a vlákninu. Díky tomu snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí pozitivně na srdce, podpoří také trávicí procesy a metabolismus. Jeho pravidelná konzumace se vám díky tomu rozhodně vyplatí a měli byste ho mít doma. Můžete si ho zakoupit v obchodě, ale domácí kysané zelí bude zajisté chutnat mnohem lépe.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejčastější chyby při nakládání zelí

Výroba domácího kysaného zelí není vůbec náročná. Potřebujete k tomu jen dobré ingredience, správné proporce a čas. Bohužel stačí jediný špatný krok v celém procesu a můžete veškeré zelí vyhodit do koše. Nejdůležitější je proces kvašení. Nakrájené zelí posypte solí. Tento krok je velmi důležitý, ale nesmíte použít příliš mnoho soli. Jestli zelí přesolíte, budete muset vyhodit všechny sklenice a z kysaného zelí nebudete mít během zimy vůbec nic.

Nejde pouze o to, že narušíte chuť zelí. Přesolené zelí může dokonce poškodit vaše zdraví. Nebezpečné je pro jedince s hypertenzí nebo jinými nemocemi, kde se nedoporučuje vysoká konzumace soli. Nasolením kysaného zelí se změní také jeho barva. Jestli je zelí hnědé nebo šedé, musíte ho ani zkoušet. Okamžitě ho vyhoďte do koše a můžete začít znovu. Ochutnávka zkaženého kysaného zelí totiž může vést až k otravě jídlem. Musíte být proto velmi opatrní. Jistě si nechcete přivodit zažívací problémy kvůli jediné chybě.

Zdroj: https://secretsofcooking.com/how-much-salt-do-i-use-for-sauerkraut/
.

Doporučené články