Dokonalé bramboráky bez jediného vejce: usmažení oblíbených placek už nic nebrání

Bramboráky jsou v Čechách neuvěřitelně oblíbené a milují je děti i dospělí. Navíc je často najdeme i v restauracích. Naše maminky i babičky do nich vždy přidávaly vajíčka, aby se těsto lépe spojilo dohromady. Pravdou je, že můžete bramboráky udělat i ve chvíli, kdy v lednici nenajdete ani jediné vejce. Jak to udělat, aby byly stále vynikající a křupavé?

Je možné udělat bramboráky bez vejce?

Pravděpodobně vám na první pohled připadá, že bramboráky bez vejce jednoduše neuděláte. Opak je pravdou. Ukázalo se, že na bramboráky vůbec vejce nepotřebujete. Do bramboráků se dává v malém množství, a proto ho můžete snadno nahradit jinými ingrediencemi, díky kterým bude těsto fungovat stejně dobře, ale přitom nebude obsahovat vejce. Jestli jste na veganské stravě, ale stále si chcete užít bramboráky, máte hned několik možností, jak toho dosáhnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Nahraďte vejce v bramboráku

V obchodě najdete několik produktů, které mohou velmi dobře nahradit vejce v bramboráku i jiných pokrmech. Jednomu vejci odpovídají 3 lžíce aquafaby (nálev z konzervované cizrny). Použít můžete také 1 lžíci bramborové mouky, 1 lžíci mletého lněného semínka smíchaného se 3 lžícemi vody nebo 1 lžíci oleje. Další možností je 1/4 šálku zeleninového pyré nebo 1 lžička želatiny rozpuštěná v 1 lžíci teplé vody. Těmito variantami můžete nahradit jediné vejce.

Recept na bramboráky bez vejce

Na výrobu bramboráků bez vejce budete potřebovat 8 velkých brambor, 3 lžíce pšeničné mouky, 1 malou cibuli, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, česnek a bylinky podle chuti. A nakonec samozřejmě vybranou náhražku vajec. Postup je klasický jako u běžných bramboráků. Náhražku za vejce přidejte ve chvíli, kdy budete do nastrouhaných brambor přidávat mouku a koření. Vše smíchejte a na pánvi usmažte do zlatova. Podávat je můžete se zelím, zakysanou smetanou nebo uzeným masem.

Zdroj: https://eatsomethingvegan.com/vegan-potato-pancakes/
.

Doporučené články