Rychlovarná konvice je součástí téměř každé domácnosti. Má určitou životnost, ale tu můžete sami prodloužit. Nejhorší na vodním kameni je, že když už je ho v konvici příliš, tak se i přes použití filtrů může dostat například do čaje, kávy či výluhu. Existují naštěstí domácí způsoby, jak se tohoto nešvaru zbavit.
I když v poslední době čím dál tím více lidí používá filtry na vodu z kohoutku, občas se stane, že vodní kámen způsobí únik části usazenin. Tyto částečky vodního kamene se usazují na dně a po chvíli začnou vytvářet silnou, viditelnou a ne moc hezkou vrstvu. Tento problém můžete vyřešit bramborami, respektive jejich slupkami.
Odkud se bere?
Za vznik vodního kamene v konvici může především tvrdost vody v připojeném přívodu. Čím větší tvrdost, tím rychleji se usazeniny tvoří na dně konvice. Jedná se vlastně o přítomnost iontů vápníku a hořčíku. Při vaření dochází v hydrogenuhličitanech vápníku a hořčíku k reakci, která je přemění na uhličitany. Ty se usazují na dně a stěnách konvice a tvoří kámen.
Jak předcházet tvorbě vodního kamene?
Dnešní doba nabízí velké množství cenově dostupných uhlíkových filtrů, které jsou účinnější než babiččiny způsoby čištění vodního kamene přes nálevku z filtračního papíru. Uhlíkové filtry absorbují nečistoty ve vodě, což nám umožní vychutnat si vodu bez toxinů. Mimo jiné filtry absorbují také chlór, jeho deriváty a organické sloučeniny. Použitím filtrů bude voda:
- lépe chutnat,
- lépe vonět,
- bude mít zdravější barvu.
Jak se zbavit usazenin
Existuje mnoho způsobů, jak se zbavit usazenin na dně konvice. Rozebereme si ale tu méně všední, a především přírodní cestu, a sice použití slupek z brambor.
Jakmile se rozhodnete připravovat brambory, slupky v žádném případě nevyhazujte, pouze je omyjte. Poté je vložte do konvice, zalijte vodou a vařte. Po převaření vodou, nejlépe vícekrát, vodu vylijte a slupky vyhoďte. Po převaření naplněné konvice na maximum poznáte rozdíl.
Zdroj: https://treehouse.co/us/blog/descaling-a-kettle-how-to-remove-limescale-from-kettle.html