Při vaření slepičí polévky letí nožičky rovnou do koše. Přitom jsou cennější než samotné maso

Slepice se používá především při vaření polévky. Víte ale, že můžete spotřebovat všechny její části? Nemusíte nic vyhazovat, stačí se zaměřit na jednotlivé kousky slepice. Ukážeme vám, jaké přednosti najdete v nožkách slepice, které se většinou vyhazují. Obsahují totiž kolagen, který je potřeba nejen pro pevnou pokožku našeho těla. I když nožky na první pohled nevypadají dobře, jsou plné látek, které naše tělo uvítá.

Nožky mají pro naše tělo význam

I když nemají na sobě žádné maso a jsou to pouze kosti, nožky byste neměli vyhazovat do koše. Obsahují totiž vápník, vitamin A, ale také kolagen, který je důležitý pro naši pokožku. Tělo si ho umí tvořit samo, ale po 25. roce věku tělo tuto funkci ztrácí. Právě kvůli kolagenu byste nožky neměli vynechávat. Kolagenu v nich najdete celých 70 %.

Doporučený článek:  Nejpálivější chilli papričky nejsou pro každého. Jejich chuť je extrémní

Kolagen je vlastně druh proteinu, který tvoří asi 30 % bílkovin v těle. Je to stavební kámen všeho, co spojuje kosti, zuby nebo šlachy. Elasticita kůže se postupem věku ztrácí a také ubývá kolagenu. Jestliže si ho chcete doplnit, můžete začít tím, že ho budete přijímat ze stravy. Je to nepřirozenější způsob. Jak si udělat odvar z kuřecích nebo slepičích nožek?

Zdroj obrázku: Freepik

Odvary ze slepičích nohou pomohou

Co budete potřebovat k výrobě kolagenového odvaru? I když nevypadají nožky nijak lákavě, neměli byste na ně zanevřít. Na odvar si připravte:

  • 1 kg syrových slepičích nožiček,
  • sůl,
  • vodu,
  • citron,
  • petržel.
Doporučený článek:  Jeden kus za 30, tři za 100. Prodejce vysvětlil důvod nelogické tvorby cen

A můžete se pustit do práce. Důkladně nožky umyjte a poté do nich vetřete sůl. Dejte do vroucí vody a nechte asi tři minuty vařit. Poté je vyndejte a nechte vychladnout. Až budou studené, můžete z nich sundat drápy a blány.

Takto očištěné zalijte čerstvou vodou a duste pod pokličkou asi tři hodiny. Maso by se mělo oddělovat od kostí. Nohy pak vytáhněte, vodu si dejte stranou a oddělte maso od kostí. Nakonec kosti dejte pryč a zbytek vložte zpátky do vody. Hotový vývar můžete přelít do jiných hrnců a nechat vychladnout. Přidejte ještě několik kapek citronu a trochu petrželky a dejte zamrazit.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/chicken-feet
.

Doporučené články