Pokud si myslíte, že vyložení potravin do chladničky po návratu z obchodu je to jediné, co je třeba udělat, velmi se mýlíte. Správné skladování potravin je základem pro udržení co nejdelší čerstvosti. To vám pomůže výrazně snížit plýtvání potravinami. Škodlivé mikroorganismy tak nebudou mít možnost rychlého vývoje.
Potraviny nevhodné do dveří chladničky
Dveře chladničky jsou velmi specifické místo. Časté otevírání dveří způsobuje teplotní výkyvy. Proto je obtížné udržovat optimální podmínky pro výrobky, které potřebují trvale nízké teploty. První výrobek, který zmíníme, bude jistě pro mnohé velkým překvapením. Jedná se o oblíbená a často používaná vajíčka. Výrobci chladniček nás naučili ukládat vajíčka do dveří chladničky kvůli nádobám, které tam umisťují.
Vajíčka jsou však mimořádně citlivá na teplotní výkyvy a jejich skladování na tomto místě jim výrazně zkracuje trvanlivost. Někteří lidé skladují na tomto místě syrové maso, nebývá to zvykem, protože je tento prostor velmi omezený. Maso a masné výrobky však patří na spodní polici chladničky, neboť na tomto místě je teplota v chladničce nejnižší. Také skladování mléka ve dveřích dokáže zkrátit dobu trvanlivosti tomuto výrobku. Skladujte jej raději na spodní poličce co nejvíce vzadu.
Co skladovat ve dveřích
Beze strachu můžete na tomto místě skladovat kečup, rajčatové pyré, džem nebo hořčici. Také sem můžete dát minerální vodu nebo džus. Police dokážou být stále cenným prostorem pro velký počet potravin. Je ale třeba vzít v úvahu fakt, že na toto místo se hodí výrobky, kterým nevadí změny v teplotě a nekazí se rychle.
Důležitým faktem je teplota v chladničce, kterou je dobré kontrolovat. Obecně platí, že teplota by neměla být vyšší než 5 stupňů. V mrazničce by teplota měla být -15 stupňů. Jinak se mohou rychle šířit škodlivé bakterie a plísně. Ty mohou znehodnotit potraviny a vy budete nuceni se jich zbavit.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7937278/foods-you-should-never-store-in-the-refrigerator-door/