Naučte se správný postup vaření sladké kukuřice a připravte chutné sezónní občerstvení. Zpracování není komplikované, ale přesto je snadné dělat chyby, které činí kukuřici tvrdou a jednoduše nechutnou. Poradíme, co přidat do hrnce a jak dlouho byste ji měli vařit.
Jak si vybrat dobrou kukuřici? Na co se zaměřit při nákupu?
Dokonce ani nejaromatičtější a nejrozmanitější sada koření nezachrání naše jídlo, pokud se zásobíme starou kukuřicí pochybné kvality. Zajímá vás, jak koupit kukuřici?
- Listy by měly mít zelenou barvu. Pokud se zbarví žlutě, kukuřice již není zcela čerstvá a pravděpodobně leží na stánku příliš dlouho.
- Zralá kukuřice se vyznačuje intenzivně žlutou barvou a zrny blízko sebe. Jejich barva se zdá vybledlá? Neberte si takové kousky domů.
- Pokud špička klasu vypadá zvadle, existuje značné riziko, že zelenina byla špatně skladována. V takové situaci si také odpusťte nakupování.
- Při rozhodování se o koupi kukuřice v baleních věnujte pozornost tomu, zda obal není zevnitř zamlžený a stonek není hnědý nebo černý.
Jak vařit sladkou kukuřici, aby byla chutná?
Vaření není komplikované, ale musíte si pamatovat několik zlatých pravidel, která přinesou plnost chuti ze sladké kukuřice a promění ji v lahůdku. Nejprve připravte velký hrnec tak, aby v něm nebyly klasy příliš těsně u sebe.
- Množství vody v hrnci závisí na porci, kterou připravujete.
- Nasypte malou část cukru do hrnce s vodou. V poměru půl ploché lžíce na jeden klas kukuřice. Cukr zvýrazní chuť kukuřice.
- Za žádných okolností během vaření nesolte obsah hrnce. Sůl způsobí ztvrdnutí zrn.
- Když se voda začne vařit, vložte kukuřičný klas očištěný od listů a vláken do hrnce.
Jak dlouho vařit kukuřici? Od okamžiku varu to bude trvat 10–15 minut. Neprodlužujte tuto dobu ani nenechávejte klasy v horké vodě po vypnutí sporáku, protože zrna pak tvrdnou a nebudou dobrá.
Užitečné triky při vaření kukuřice
Pokud nemáte velký hrnec a chcete připravit větší porci najednou, můžete každý klas rozdělit na polovinu. Nezapomeňte také otáčet kukuřici vidličkou tak, aby se každý kus vařil rovnoměrně.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/how-to/packages/food-network-essentials/how-to-boil-corn-on-the-cob