Pesticidy je důležité z ovoce a zeleniny dobře umýt. Pomůže jedlá soda a kyselina citronová

Pesticidy kontaminují ovoce a zeleninu. Odborníci na výživu jsou toho názoru, že i když jde o jedovaté sloučeniny, v malých množstvích nepředstavují hrozbu pro lidské zdraví. [1] Důležité ale je vědět, jak odstranit zbytky pesticidů z ovoce a zeleniny.

Jak pesticidy škodí?

Pesticidy jsou chemické přípravky na ochranu rostlin, které při konzumaci v malých množstvích neohrožují lidské zdraví. Jejich akumulace v těle však přináší mnoho nepříznivých účinků. Akumulace chemických látek v zažívacím traktu může časem způsobit některé druhy rakoviny, dále problémy reprodukčního, endokrinního, imunitního a centrálního nervového systému, potíže s udržením a správným vývojem těhotenství a horší vývoj dětí. [1]

Doporučený článek:  Čištění špinavého toustovače nemusí být horor. Jednoduchá metoda se vypořádá i s nejodolnější špínou
Zdroj obrázku: Freepik

Které druhy zeleniny a ovoce jich obsahují nejvíce?

Světová zdravotnická organizace uvádí, že pesticidy jsou potenciálně toxické, takže konzumaci produktů, které jsou jejich zdrojem, je třeba věnovat zvláštní pozornost. Někdy mohou být dokonce příčinou smrti v důsledku otravy. Některé starší, nedostatečně vyvinuté pesticidy často zůstávají v půdě a vodě po celá léta. Stopy pesticidů se nacházejí v polovině dostupných potravinářských výrobků, takže je obtížné je zcela vyloučit ze stravy. Stojí však za to vědět, které ovoce a zelenina jsou nejvíce kontaminovány. Ze zeleniny jde o sladké i pálivé papriky, kapustu, špenát, rajčata a celer. Z ovoce především o hrozny, jahody, hrušky, maliny, grapefruity, pomeranče, jablka, broskve a nektarinky.

Doporučený článek:  Dokonale vyleštěné příbory bez jediné skvrny: s domácími triky budou zářit jako nové

Nejlépe je odstraníte mytím

Zbytky pesticidů z ovoce a zeleniny je vhodné před konzumací odstranit, nejlépe důkladným omytím. To platí i pro plody, které vyžadují loupání. Myjte plody pod tekoucí teplou vodou. Měli byste však vědět, že některé chemické přípravky na ochranu rostlin jsou hydrofobní, tj. nerozpustné ve vodě, pak ani mytí nepomůže. Je potom dobré použít vodu s přídavkem jedlé sody nebo kyseliny citronové. [2]

Zdroje:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9231402/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29067814/
[3] https://www.naturopathy-uk.com/news/news-cnm-blog/blog/2020/05/22/how-to-remove-pesticides-from-vegetables-and-fruits-2/
.

Doporučené články