Čaj je zdravý a zahřeje, některé doplňky jeho potenciál ale zbytečně zkazí

Užít si na podzim nebo v zimě hřejivý čaj je velmi lákavé. Jakmile je za oknem sněhobílý sníh, s radostí si do čaje přidáme další složky. Možná máte pocit, že tím čaj vylepšujete. Skutečnost je ale opačná. Cukr, med, ovocný sirup, šťáva z citrusů nebo alkohol nemusí být nejlepší volbou. Některé z těchto věcí totiž mohou přispět k přibírání hmotnosti a zhoršení zdraví.

Sladká chuť se vám nevyplatí

Říkáte si, že jen půlka lžičky medu nebo malinového sirupu nikomu neublíží? Není to úplně pravda. Jednou za čas vám jistě nic neudělají, při pravidelné konzumaci ale dostanete do svého těla hodně cukru a kalorií. Jakmile si dáte několik vylepšených čajů během jediného dne, můžete svůj příjem kalorií hodně zvýšit, i když si to vůbec neuvědomíte.

Doporučený článek:  Quinoa je skvělou alternativou k rýži, na množství živin je mnohem bohatší

Na slazení čaje se často používá cukr. Měli byste ale vědět, že jediná lžička cukru obsahuje 25 kcal. Když vypijete za den 3–4 šálky čaje a do každého si dáte 2 lžičky cukru, jedná se o 150–200 kcal navíc. Kalorický obsah samotného hořkého čaje je přitom zanedbatelný. Jakmile přidáte jen pár lžiček cukru, jeho kalorická hodnota se prudce zvýší.

Zdroj obrázku: Freepik

Med je zdravý, ale také kalorický

Použití medu je samozřejmě mnohem lepší než cukr. Alespoň po zdravotní stránce. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, takže se řadí mezi zdravé potraviny. Musíte ale počítat s tím, že není nízkokalorický. Jedna lžička medu má asi 35 kcal. Měli byste si proto dávat pozor, kolik lžiček medu si dáte do čaje během jediného dne. Můžete si snadno přidat 140 kcal denně!

Doporučený článek:  Tekutý poklad, který zastaví stárnutí: Lněný olej patří k tomu nejcennějšímu, co svému tělu dát

S citronovou šťávou chvíli počkejte

Mnoho lidí si přidává plátek citronu nebo citronovou šťávu do čaje. Je to velmi dobrá věc, ale nesmíte ji tam přidávat ihned. Abyste nepřišli o cenný vitamín C, musíte přidat citron až do chladnějšího nápoje. Vysoká teplota vitamín zničí, takže vám přidání citronu k ničemu nebude. S medem byste měli postupovat stejně, abyste nepřišli o cenné vitamíny a minerály.

Zdroj:
https://www.streetdirectory.com/food_editorials/beverages/teas/learn_about_the_dos_and_donts_of_drinking_tea.html
https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Degradation_of_vitamins_probiotics_and_other_active_ingredients_caused_by_exposure_to_heat_water_and_sunlight/145924
.

Doporučené články