Správně skladovaná vejce vydrží déle čerstvá

Vejce představují všestrannou základní surovinu, kterou lze použít v různých pokrmech. Ať už máte čerstvá vejce, vařená vejce nebo vařená oloupaná vejce, je důležité vědět, jak je správně skladovat tak, aby vám vydržela co nejdéle.

Skladování čerstvých vajec

Čerstvá vejce by měla být skladována v lednici, aby byla zachována jejich čerstvost. Ideální teplota pro skladování vajec je mezi 0,5 až 4,5 °C. Při této teplotě mohou vejce vydržet čtyři až pět týdnů. Je důležité uchovávat vejce v původním obalu. Karton pomáhá chránit vejce před vlhkostí a zabraňuje jim absorbovat případné pachy z chladničky. Vyvarujte se proto skladování vajec mimo karton ve dveřích chladničky, kde navíc kolísá teplota.

Doporučený článek:  Jednoduché tipy pro úspornější vaření v mikrovlnné troubě

Pokud máte vejce domácí nebo kupovaná přímo od farmáře, můžete je skladovat při pokojové teplotě až týden. Je však důležité si uvědomit, že skladování vajec při pokojové teplotě může zvýšit riziko výskytu bakterií.

Skladování vařených vajec

Vařená vejce by měla být do lednice uložena maximálně do dvou hodin po uvaření, aby se zabránilo jakémukoli růstu bakterií. Ideální teplota pro skladování vařených vajec je opět mezi 0,5 až 4,5 °C.

Zdroj obrázku: Freepik

Chcete-li uchovávat vařená vejce, vložte je do vzduchotěsné nádoby nebo je pevně zabalte do plastové fólie. To pomůže zabránit ztrátě vlhkosti a tomu, aby vejce pohltila případné pachy z chladničky. Vařená vejce lze skladovat v lednici až čtyři dny.

Doporučený článek:  V kuchyni si můžeme užít spoustu zábavy, myslet musíme ale také na bezpečnost

Skladování vařených a loupaných vajec

Uvařená a oloupaná vejce by měla být také skladována v lednici při stejné teplotě jako v přechozích případech. Uvařená a oloupaná vejce vložte opět do vzduchotěsné nádoby nebo je pevně zabalte do plastové fólie. Můžete je také uložit do uzavíratelného plastového sáčku. To pomůže zabránit ztrátě vlhkosti a tomu, aby vejce pohltila případné pachy z chladničky. Uvařená a oloupaná vejce lze skladovat v lednici maximálně týden.

Je důležité si uvědomit, že oloupaná, natvrdo uvařená vejce mohou v průběhu času uvolňovat určitou vlhkost, což může způsobit, že budou méně pevná. Abyste tomu zabránili, můžete oloupaná vejce uložit do nádoby s papírovou utěrkou nebo suchým hadříkem, aby tuto přebytečnou vlhkost absorbovaly.

Zdroj: https://www.eggs.ca/eggs101/view/39/egg-storage-freshness-and-food-safety
.

Doporučené články