Zvyšování cen se nevyhnulo ani jídlu. Všichni víme, že je nyní velmi drahé a mnoho lidí přemýšlí, jak na něm efektivně ušetřit. Zároveň ale nikdo nechce snižovat svůj standard a konzumovat nekvalitní jídlo. Dobrou zprávou je, že to dělat nemusíte. Existují totiž metody, díky kterým můžete ušetřit na jídle a přitom si dopřát všechny živiny, které vaše tělo potřebuje.
Levné potraviny s vysokou nutriční hodnotou
Klíčem k úspěchu je konzumovat kvalitní potraviny s vysokou nutriční hodnotou, které koupíte levně. Patří mezi ně krupice, pohanka a další obiloviny. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, fosforu, zinku nebo kyseliny listové. Navíc je můžete použít do hlavních jídel, polévek, salátů i dezertů.
Dalšími potravinami, které vám doma nesmí chybět, jsou luštěniny jako fazole, čočka, hrách nebo cizrna. V suché podobě nebudou stát příliš mnoho a vyrobíte z nich hodně jídla, protože při vaření zdvojnásobí svůj objem. Díky tomu jich při vaření nebudete potřebovat tolik a jediný balíček vám vydrží poměrně dlouho.
Na jakých produktech se nevyplatí šetřit?
Šetření je skvělá věc, ale pouze v oblastech, kde to nebude mít negativní vliv na vaše zdraví. Vysoce zpracované potraviny nikdy nebudou zdravé, i když na první pohled budou levné. Pravdou je, že při domácím vaření ušetříte nejvíce, protože jediný produkt můžete použít do více pokrmů. Jakmile se rozhodnete pro nákup levnějších produktů, vždy byste se měli dívat na etiketu.
U mnoha produktů (např. luštěnin, obilovin, rýže a těstovin) rozdíl ve kvalitě nepoznáte. Naopak u sýra, jogurtů nebo uzenin půjde o velký rozdíl. Látky a suroviny, které se v těchto produktech používají, představují velké rozdíly v případě, že zvolíte levnější variantu. To ale může mít negativní vliv na vaše zdraví. Proto byste se měli hlavně zamyslet nad tím, kde můžete šetřit bezpečně.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/29-cheap-healthy-foods