Rajčata patří do jídelníčku při hubnutí i pro detoxikaci organismu

Rajčata jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, která se objevuje na našich stolech v různých formách. Jsou považována za mimořádně zdravá a nízkokalorická, což znamená, že je mohou konzumovat i lidé na dietě.

Výživové vlastnosti

Rajčata jsou zelenina, která se hojně používá v kuchyni, která se může jíst syrová nebo po tepelném zpracování. Jsou vynikajícím doplňkem k polévkám, omáčkám, salátům nebo džusům. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů a minerálů, proto stojí za to je zahrnout do každodenní stravy.

Doporučený článek:  Jahody v létě osvěží. Při jejich pěstování je vhodné dodržet několik pravidel

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, K, E, vitamínu B, draslíku, hořčíku a fosforu. Kromě toho mají velké množství vlákniny, pektinu a antioxidantů. Pozitivně ovlivňují imunitu, zlepšují peristaltiku a trávení střev, pomáhají bojovat proti volným radikálům a oddalují proces stárnutí. Lykopen snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, také snižuje krevní tlak.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní výhody

Rajčata obsahují velké množství draslíku a hořčíku, proto se konzumace doporučuje lidem trpícím nedostatky v těchto prvcích. Charakteristickými příznaky jsou bolestivé svalové křeče, problémy s klouby, všeobecná slabost, podrážděnost, bušení srdce nebo zácpa. Strava bohatá na rajčata je vhodná pro lidi, kteří pijí hodně kávy, kouří cigarety a chtějí zhubnout a zbavit se celulitidy.

Doporučený článek:  Rajčata předchází zákeřným nemocem, připravit je lze na sto způsobů. Po ránu ale můžou uškodit

Ačkoli se rajčata považují za mimořádně zdravou zeleninu, někteří by měli omezit jejich konzumaci. Platí to především pro lidi trpící dnou a revmatoidní artritidou. Lidé s hypotyreózou nebo Hashimotovou chorobou by je neměli jíst každý den. Na druhé straně se lidem s trávicími problémy doporučuje oloupat rajčata. Všechny odrůdy rajčat mají pozitivní vliv na zdraví a měly by být součástí denní stravy. Ukazuje se však, že některé z nich mají více lykopenu, a po těchto nejlépe sáhněte.

Zdroj: https://www.health.com/nutrition/health-benefits-tomatoes, https://www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene, https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits, https://food.ndtv.com/food-drinks/tomatoes-for-weight-loss-5-reasons-why-you-must-include-tomatoes-in-your-weight-loss-plan-1871793
.

Doporučené články