Připálené nádobí lze vyčistit snadno. Jedlá soda, ocet i kečup jsou rychlá a efektivní pomoc

Komu by se někdy nepřipálila pánvička nebo kastrol? Stačí opravdu jen chvilinka nepozornosti a je to. Ale ty důsledky v podobě drhnutí a časově náročného čištění nechce opravdu zažít nikdo. Taky nemusí, připálenin, mastnoty a dalších nečistot se lze zbavit velmi snadno. Není k tomu potřeba ani drahých čisticích prostředků, které stojí majlant a jsou plné chemie. Naopak, čištění může být hotové raz dva pomocí naprosto levných a dostupných prostředků, navíc zcela ekologických.

Mastnota a připáleniny

Hrnce a pánvičky se musí mýt nejen zevnitř, kde se připravovaly jednotlivé pokrmy, ale také zvenku, protože dna se dotýkají hořáků a během vaření dochází ke spalinám, které se často zachytávají na povrchu. Mastnota, která vystříkne, nebo jiná tekutina se pak můžou zapéct a vysušit, což následně vede k tomu, že je skvrna takřka neodstranitelná. Co v takové chvíli dělat? Vyhodit nádobí? Rozhodně ne, stačí vědět, jakým způsobem hrnce a pánve vyčistit.

Doporučený článek:  Květáku se někteří vyhýbají jako čert kříži. Zápachu během vaření lze přitom jednoduše předejít
Zdroj obrázku: Freepik

Čištění s pomocí jedlé sody

Jedlá soda je levným pomocníkem při vaření i v domácnosti a její předností je odmašťovací schopnost. Poradí si tedy i s připálenými hrnci a pánvičkami. Jedlá soda se smíchá s vodou a vytvoří se hustá pasta, do které se může přidat mycí prostředek, a připálená místa se touto směsí pomažou. Po pár hodinách stačí dokonale umýt a je hotovo. Při větších nánosech se může ještě přidat kuchyňská sůl a lehce připáleniny vydrhnout. Na závěr se musí ještě nádobí umýt v teplé vodě spolu s čisticím prostředkem a dobře opláchnout čistou vodou.

Doporučený článek:  Malé propíchnutí vajíček jehlou usnadní jejich loupání po uvaření

Na připáleniny octem i kečupem

Jaké další prostředky jsou velmi efektivní, přitom nestojí nic? Mimo jedlé sody se může použít ještě obyčejný kvasný lihový ocet, který je vhodný i na hliník nebo ocel. Postačuje přidat dvě lžíce na půl skleničky vody. Neméně je ale účinný též kečup, který obsahuje kyselinu octovou. Ta s připáleninami rychle zatočí. Připálená místa se potřou vrstvou kečupu, který se nechá působit přes noc. Poté se jen povrch umyje pomocí houbičky a opláchne čistou vodou.

Zdroj: https://www.armandhammer.com/articles/how-to-clean-a-burnt-pan
.

Doporučené články