Ryby i přesto, jak jsou zdravé, jsou často obcházeny. Ryby patří mezi nejzdravější suroviny. Navíc často nejsou ani drahé. Tato konkrétní ryba se dokonce doporučuje všem. Dávejte si však pozor na její čerstvost.
Co je to pražma
Pražma královská je druh malých mořských ryb, jejichž charakteristickým znakem je zlatý pruh mezi očima připomínající korunu. Pražma žije ve Středozemním moři a u východního pobřeží Atlantského oceánu a dosahuje délky až sedmdesáti centimetrů. Itálie a Španělsko jsou hlavním trhem s touto rybou.
I když většina lidí kupuje často jen svého oblíbence, který je často z kontrolovaných druhů, nikdy není na škodu sáhnout po něčem novém. Pražma je mimořádně chutná a hodnotná ryba, která chutná skvěle ve všech formách. Ať už pečená, grilovaná, nebo vařená. Pražma je kvůli svému nízkému obsahu kalorií a nízkému obsahu tuku klasifikována jako nízkotučná ryba.

Zdravá a levná
Tato ryba je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které jsou potřebné pro správné fungování těla a vykazují protizánětlivé a antiarytmické účinky. Pražma je také neocenitelný zdroj vitamínů a minerálů. Její složení mimo jiné zahrnuje vitamín B, vitamín B12 a vitamín D. Také obsahuje velké množství minerálů, jako například fosfor, který je zodpovědný za mineralizaci kostí a zubů při tvorbě hemoglobinu.
Dále obsahuje draslík, který udržuje přiměřený krevní tlak v těle a podílí se na vedení nervových impulsů, a hořčík se selenem, které jsou zodpovědné za správné fungování štítné žlázy. Tuto rybu by si měli dopřát hlavně lidé s nadváhou a kardiovaskulárními chorobami. Nenasycené mastné kyseliny, které tato ryba obsahuje, ovlivňují fungování oběhového systému a regulují krevní tlak, tato ryba také snižuje triglyceridy a špatný cholesterol.
Zdroj: https://www.fishbase.se/summary/1164, https://doh.wa.gov/community-and-environment/food/fish/health-benefits, https://www.foodswinesfromspain.com/en/food/products/farmed-fish---aquaculture/gilthead-sea-bream, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848622004082, https://www.researchgate.net/publication/269850059_Fatty_acid_content_and_potential_health_benefits_of_consuming_gilthead_sea_bream_Sparus_aurata_and_sea_bass_Dicentrarchus_labrax