Jak nejlépe začít den? Po probuzení je třeba doplnit energii a nastartovat den. Parádním začátkem může být snídaně, ve které by neměly chybět cereálie, zdravé bílkoviny, kvalitní tuky a samozřejmě ovoce. Pestré a chutné první jídlo dne povzbudí náladu, doplní potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty. Co by měla ideální snídaně obsahovat a čemu se raději vyvarovat?
1. Výrobky z obilí a vločky
Bez chleba si mnozí neumějí snídani představit, vhodné je vybírat z celozrnných nebo grahamových variant. Nedoporučuje se bílý nebo pšeničný chléb, bílé nebo slazené pečivo. Namísto pečiva lze volit ovesné nebo ječné vločky s vysokým obsahem vlákniny. Obsažená vláknina zvýší pocit sytosti a vyrovná hladinu cukru v krvi, nedojde tak k rychlým pocitům hladu. Cereálie jsou vhodné pro obsah komplexních sacharidů, zmiňované vlákniny, vitamínů řady B a minerálů.
2. Vajíčka
Vajíčka ve formě míchaných, natvrdo, naměkko i jako omelety jsou výtečným zdrojem bílkovin. Žloutek obsahuje antioxidanty lutein a zeaxantin, které vylepšují zrak a předcházejí šedému zákalu.
3. Káva
Šálek kávy po ránu povzbudí a zrychlí metabolismus, což ocení lidé, kteří touží zhubnout. Ranní kofeinová dávka zlepšuje koncentraci a zlepší výkon. Káva by se však neměla pít nalačno, protože může způsobit trávicí obtíže a podráždění sliznic žaludku.
4. Ovoce
Dodá energii a vláknina zpomalí rychlost vstřebávání cukru, ovoce je nadto plné vitamínů a minerálů, které pomohou posílit organismus. Ovoce obsahuje málo kalorií, hodně vody a vlákninu, což vede k pocitům nasycenosti. Do ovesné kaše se hodí přidat i ovoce sušené nebo lyofilizované.
5. Kvalitní tuky
Ve snídani by neměly chybět ani kvalitní tuky v podobě libového masa nebo ryb, semínek nebo ořechů. Výtečným zdrojem zdravých tuků je avokádo. Na chléb se hodí použít máslo nebo doma připravené zeleninové pomazánky, naopak není vhodný margarín.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/12-best-foods-to-eat-in-morning#TOC_TITLE_HDR_2