Nezdravé tuky se dají najít i ve zdánlivě kvalitních potravinách. Je třeba vybírat obezřetně

Pokud jíte nezdravé tuky, projeví se to především na vaší postavě – bude mít nadváhu, která se snadno může přehoupnout do obezity. Objeví se problémy s krevním tlakem, ale také budete mít vysoký cholesterol nebo srdeční problémy. Tuky jsou sice špatné, ale naše tělo je potřebuje. Můžete si totiž dopřávat i zdravé tuky, které jsou pro vaše tělo prospěšné.

Kterým tukům se vyhýbat a které si naopak dopřát?

Kde najdete zdravé i nezdravé tuky? Tuk potřebujeme ke správnému fungování našeho těla. Pomáhá k tomu, aby se dobře vstřebaly vitaminy A, D, E nebo K, ochrání nás před nachlazením a podporují také činnost mozku. Díky tukům se nám také zlepší metabolismus, ale budete muset vybírat mezi zdravými tuky, které jsou nenasycené. Denně byste měli přijmout asi 30 % tuků ve své potravě.

Doporučený článek:  Malá podložka pod baleným masem má důležitou funkci. Jen díky ní si maso skutečně vychutnáme

Do svého jídelníčku tedy zařaďte sledě, makrelu nebo tuňáka. Obsahují omega-3 mastné kyselin, které mají spoustu cenných vlastností. Udržuje hladinu cholesterolu v normální hladině, také zlepší zrak nebo posilují imunitu. Ryby byste měli konzumovat 2-3x týdně. Zdravé tuky najdete také v zelenině a ovoci. Vhodné je například avokádo, špenát nebo kapusta. Zelenina by měla patřit mezi hlavní složky ve vaší stravě.

Vyhýbejte se trans-tukům a dalším nezdravým složkám

Nejméně zdravými tuky jsou nasycené mastné kyseliny, které najdete v maše a živočišných produktech. Mezi takové potraviny patří máslo, sádlo nebo mléčné výrobky, ale najdete je také v rostlinných olejích. Trans-tuky zase najdete v rychlém občerstvení nebo cukrovinkách, které se obecné nedoporučují ke konzumaci. Jaké tuky si vybrat například na smažení?

Doporučený článek:  Zkažené nakládané okurky poznáme podle vůně i barvy

Vybírejte si na smažení zdravé tuky, které vašemu organismu neublíží. Mezi takové patří například olivový olej, zkusit můžete také kokosový. Mnoho lidí pak používá také přepuštěné máslo, které se nepřipaluje, a tím pádem do těla nedostanete nic nezdravého. Na fritování se pak hodí řepkový olej, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/heart-disease/good-fats-vs-bad-fats
.

Doporučené články