Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce. Vyznačuje se svou specifickou, dokonalou chutí, která si získá srdce všech. Víte ale, jak je správně umýt, než se pustíte do konzumace nebo přípravy jídla? Nestačí pouze jahody opláchnout a odstranit stopky. Mnoho škodlivých bakterií totiž na jahodách zůstane, zmíněný postup nestačí. Proto si rozebereme, jak správně umýt toto oblíbené ovoce.
Jak správně umýt jahody
Chcete mít jistotu, že se zbavíte všech nečistot a bakterií z jahod? Tak si musíte připravit dva roztoky, ve kterých je umyjete:
- alkalický roztok,
- kyselý roztok.
V prvním případě si připravte jahodovou koupel z vody a lžičky jedlé sody. Poté jahody důsledně opláchněte pod tekoucí vodou.
Druhým krokem je umytí jahod v kyselém roztoku. Do vody přidejte jablečný ocet. Jahody by měly být namočeny v tomto roztoku zhruba pět minut. Po uplynutí této doby ovoce opláchněte pod tekoucí vodou.
Další způsob, jak umýt jahody
Dalším způsobem, jak důkladně umýt jahody, je jejich ponoření na pět minut do mírně osolené vody. Po uplynutí této doby opět jahody důkladně opláchněte.
Mytí jahod ve slané vodě je daleko účinnější než mytí v samotné vodě. Oproti kombinaci s jedlou sodou se neusazuje ve slupce a nenarušuje tak texturu jahod.
Po omytí jahody co nejdříve snězte
Mít čisté jahody je super počin a pocit, když je potom konzumujete. Je ovšem potřeba si zapamatovat pravidlo, abychom předešli zklamání. Omyté jahody totiž ztrácejí rychle na čerstvosti. Proto nejlepší je omyté jahody rovnou sníst nebo zpracovat podle chuti. Pokud už jahody tedy omyjeme, ale nemáme v plánu je všechny využít, tak zbylé, které chceme uskladnit, je třeba důkladně osušit, a až poté vložit do lednice.
Pokud už víte jak na to, určitě pro vás nebude problém dodržet doporučený postup, jak správně omýt jahody. Tyto metody nezaberou tolik času ani financí, ba naopak prospějí, ušetří vám totiž zdraví.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-clean-strawberries