Nechutenství nemusí být jen chvilkový stav, může značit nemoc nebo potravinovou alergii. Důležité je rozlišit, zda je nechutenství krátkodobé, nebo dlouhodobé, a zjistit, jaké ho provázejí další příznaky. Na vině může být třeba i nedostatek vitamínů a minerálů, především vitamínu A, vitamínů skupiny B a zinku.
Příčiny mohou být různé
Nedostatek chuti k jídlu často doprovází deprese či jiné psychické problémy, ale může se jednat i o poruchy příjmu potravy. Může souviset i s problémy trávicího ústrojí, tedy průjmem, zvracením, nevolností, bolestmi žaludku nebo pálením žáhy. Odmítat jídlo mohou lidé se syndromem dráždivého tračníku. Občas za nechuť mohou i paraziti, například červi, tasemnice nebo škrkavky. Může souviset i se zahájením radioterapie nebo chemoterapie.
Ke ztrátě chuti k jídlu mohou vést i potravinové alergie. Krátkodobá nechuť se může objevit v létě a může být způsobená vysokou teplotou vzduchu. Nechutenství u dětí může souviset s napodobováním kamarádů nebo rodičů. U dospělých občas může být důsledkem užívání některých léků, hormonálních problémů, cukrovky, nedostatku žaludečních kyselin, zánětu štítné žlázy či slinivky nebo anémie.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/5145/nechut-k-jidlu-muze-provazet-radu-nemoci-uprava-jidelnicku-predejde-neprijemnym-nasledkum.jpg)
Následky mohou být vážné
Dlouhodobé nechutenství může mít vážné následky. Kromě nadměrného hubnutí způsobuje problémy s koncentrací, kardiovaskulární problémy, sníženou imunitu nebo sníženou pohyblivost. U dětí se může objevit retardace růstu. Léčba nechuti závisí především na příčině, pokud ale není způsobená nemocí, lze ji stimulovat přirozenými způsoby.
Věnujte pozornost příjmu vitamínů a minerálů. Připravovaná jídla by měla být nejen chutná, ale i zdravá a hodnotná. Vyplatí se kontaktovat dietologa, který vám vytvoří denní menu. Specialisté doporučují jíst několik menších porcí v pravidelnou dobu a při absenci kontraindikací sáhnout po bylinkách a koření. Chuť k jídlu povzbudí máta, kopřiva, kmín, kurkuma nebo hořčičné semínko.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324011