Nechuť k jídlu může provázet řadu nemocí. Úprava jídelníčku předejde nepříjemným následkům

Nechutenství nemusí být jen chvilkový stav, může značit nemoc nebo potravinovou alergii. Důležité je rozlišit, zda je nechutenství krátkodobé, nebo dlouhodobé, a zjistit, jaké ho provázejí další příznaky. Na vině může být třeba i nedostatek vitamínů a minerálů, především vitamínu A, vitamínů skupiny B a zinku.

Příčiny mohou být různé

Nedostatek chuti k jídlu často doprovází deprese či jiné psychické problémy, ale může se jednat i o poruchy příjmu potravy. Může souviset i s problémy trávicího ústrojí, tedy průjmem, zvracením, nevolností, bolestmi žaludku nebo pálením žáhy. Odmítat jídlo mohou lidé se syndromem dráždivého tračníku. Občas za nechuť mohou i paraziti, například červi, tasemnice nebo škrkavky. Může souviset i se zahájením radioterapie nebo chemoterapie.

Doporučený článek:  Při hubnutí hrají roli správné kombinace potravin

Ke ztrátě chuti k jídlu mohou vést i potravinové alergie. Krátkodobá nechuť se může objevit v létě a může být způsobená vysokou teplotou vzduchu. Nechutenství u dětí může souviset s napodobováním kamarádů nebo rodičů. U dospělých občas může být důsledkem užívání některých léků, hormonálních problémů, cukrovky, nedostatku žaludečních kyselin, zánětu štítné žlázy či slinivky nebo anémie.

Zdroj obrázku: Freepik

Následky mohou být vážné

Dlouhodobé nechutenství může mít vážné následky. Kromě nadměrného hubnutí způsobuje problémy s koncentrací, kardiovaskulární problémy, sníženou imunitu nebo sníženou pohyblivost. U dětí se může objevit retardace růstu. Léčba nechuti závisí především na příčině, pokud ale není způsobená nemocí, lze ji stimulovat přirozenými způsoby.

Doporučený článek:  Rostlinná strava je plná chutí a barev. Nabízí mnoho variant

Věnujte pozornost příjmu vitamínů a minerálů. Připravovaná jídla by měla být nejen chutná, ale i zdravá a hodnotná. Vyplatí se kontaktovat dietologa, který vám vytvoří denní menu. Specialisté doporučují jíst několik menších porcí v pravidelnou dobu a při absenci kontraindikací sáhnout po bylinkách a koření. Chuť k jídlu povzbudí máta, kopřiva, kmín, kurkuma nebo hořčičné semínko.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324011
.

Doporučené články