Mrazák předejde plýtvání s potravinami, některé jídlo tam však nepatří

Velikonoční svátky jsou tytam, ale chladnička je plná zbylých potravin. Nejen o těchto jarních oslavách, ale také o Vánocích nebo po různých společenských událostech zbyde množství jídla, které je škoda vyhodit. Jenže sníst vše najednou rovněž nelze, co tedy se zbytky? Uskladnit je do mrazáku? Pozor, ne všechny potraviny lze bez obav zamrazit. Existují pokrmy, u kterých dojde ke změně konzistence, nebo přímo ke zkažení, hrozí pak otrava. Které to jsou?

Všeho s mírou

Před svátky, prodlouženými víkendy nebo rodinnými oslavami mají mnozí tendenci nakoupit velké spousty jídla, aby byly stoly plné a všichni měli možnost výběru z různých pochutin. Chuťové pohárky takový výběr jistě potěší, ale hrozí, že se vše nesní. Co následně udělat se zbytky? Vyhodit nebo nakrmit domácí zvířata? Pro zamezení plýtvání existuje ještě jedno východisko – mrazák, který má dostatečnou kapacitu pro uskladnění potravin. Které druhy snesou zamražení a u kterých je lepší tuto metodu ani nezkoušet?

Doporučený článek:  Čerstvou rybu pomůže vybrat několik parametrů. Záleží na vůni i tvaru ryby
Zdroj obrázku: Freepik

Uzeniny snesou zamražení

Seznam zbylých potravin je dlouhý a chladnička oplývá hotovými pokrmy, uzeninami nebo saláty? V případě uzenin není pochyb, že zamražení jim může prodloužit trvanlivost, nadto mohou zůstat v mrazáku až po dobu tří měsíců. Omáčky nebo jídla s obsahem zelí nebo masa je pak vhodnější zavařit než zamrazit, případně před zamražením zavařit. Tímto způsobem se prodlouží doba trvanlivosti z deseti dnů asi na tři měsíce.

Vždy do čistých krabiček a sáčků

Pokrmy se do mrazničky vkládají vždy v čistých nádobách nebo sáčcích, aby se předešlo zdravotním potížím. Současně se nesmí ukládat do mrazáku vařená vejce, majonézové saláty, dezerty s obsahem máslových, vaječných nebo šlehačkových krémů. Současně platí, že se nehodí zamrazovat želé. Naopak kynuté koláče s tvarohem, mákem nebo ovocem lze bez obav zamrazit, vhodnější je rozdělit velké kusy na menší díly a uskladnit je jednotlivě do potravinového papíru, až poté do igelitového sáčku. Menší balení je praktičtější, k tomu se tímto způsobem zamezí plýtvání.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/gallery/foods-not-to-freeze/
.

Doporučené články