Sushi stojí za to ochutnat. Japonská specialita je lahodná a prodlužuje život

Sushi je jedno z nejslavnějších japonských jídel, které se stalo populárním po celém světě. Připravuje se většinou z čerstvých surovin a vyznačuje se nejen unikátní chutí, ale i zdravotními vlastnostmi. Je to nízkokalorické jídlo, bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály a navíc je také lehce stravitelné. Mnozí lidé toto jídlo považují za tajemství slavné japonské dlouhověkosti.

Základ sushi

Sushi je pokrm z rýžových rolí nebo kuliček, obvykle obohacené o kousky syrových ryb nebo mořských plodů, nori (sušené mořské řasy), zeleninu a jiné přísady. Existuje mnoho různých druhů sushi, včetně nigiri sushi (kusů ryb naskládaných na rýžové koule), sushi maki (navinutých do nori s rýží, zeleninou a rybou) nebo sashimi (syrové kousky ryb bez rýže). Nejčastěji se podává s přísadami, jako je sójová omáčka, wasabi (zelená křenová pasta) nebo zázvor.

Doporučený článek:  Bílý povlak na čokoládě není zdraví škodlivý

Japonsko je země známá mimo jiné i dlouhověkostí svých obyvatel. Pokud jde o očekávanou délku života, Japonci jsou již dlouho v popředí světa. Průměrný věk žen v Japonsku je až 88 let. Průměrný věk mužů je o něco nižší, ale stále je vysoký, udává se 81 let. Někteří lidé se mylně domnívají, že zdrojem dlouhověkosti obyvatel země třešňových květů jsou vhodné geny. Vědci tuto teorii vyvrátili už dávno.

Zdroj obrázku: Freepik

Sushi stojí za to jíst

Zdravé složky jsou zodpovědné za zdravotní vlastnosti japonské pochoutky. Toto jídlo je bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Naše tělo nemá takové potíže s trávením sushi jako v případě mastného masa. Sushi obvykle sestává z tenkých plátků řas nori, zeleniny, rýže a malých kousků syrových ryb. Ve srovnání s jinými jídly má obvykle nižší kalorie a zdravé tuky. Vše samozřejmě závisí na složkách, které se v sushi používají. Jedna role sushi (vegetariánská verze) má asi 300–400 kcal.

Doporučený článek:  Rajče s okurkou jsou populární kombinací, naše zdraví za ni ale nepoděkuje

Syrové ryby a mořské plody, jako jsou lososi, tuňáci, krevety a krabi, jsou bohaté na bílkoviny, které jsou potřebné k vytváření a opravě tkání v těle. Sushi obvykle obsahuje zeleninu, jako jsou okurky, avokádo, mrkev a špenát, bohatou na vitamíny a minerály. Nori nebo sušené mořské řasy jsou bohaté na jód, což je důležité pro správné fungování štítné žlázy. Ryby a mořské plody obsahují velké množství zdravých omega-3 tuků, které mají příznivý vliv na srdce, mozek a oběhový systém.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/sushi-good-for-you
.

Doporučené články