Alkohol našemu tělu rozhodně neprospívá, ale přesto si většina z nás čas od času neodpustí sklenku vína. Ukazuje se, že i když se jedná o nevinný návyk, může být pro naše tělo škodlivý. Především pak při nesprávné kombinaci vína s jinými produkty. Co bychom s vínem rozhodně neměli konzumovat?
Na tyto kombinace zapomeňte
Večeře nebo oběd bez chuti mohou zkazit náladu na celý den. Pokud plánujete červené víno kombinovat s těmito pokrmy, můžete se dočkat přesně takového zklamaní. Proto nekombinujte tyto potraviny:
- sushi – obsah železa v červeném víně v kombinaci se syrovou rybou vytváří specifickou kovovou dochuť,
- pokrmy s octem – roztok kyseliny octové s charakteristickým štiplavým zápachem a kyselou chutí se velmi špatně snáší s červeným vínem,
- modrý sýr – i když k červenému vínu se hodí spousta sýrů, k modrému zrovna ne,
- chřest a brokolice – obsahují síru a chlorofyl, ale chuť červeného vína je kovová a společně prostě neladí.
Jak je to s bílým vínem?
Pravidlo je jednoduché. Bílá vína jsou obvykle lehčí a jemnější než vína červená. Existují však některé druhy, které jsou velmi suché a neměli bychom je kombinovat s dezerty a kořeněnými jídly. Důležitý je především obsah vinného taninu. Když je ho v bílém víně hodně, raději vyberte jiné víno, které se kombinuje snadněji.
Víno a energetické nápoje
Jedním z prvních zakázaných spojení je společné pití vína a energetických nápojů. Pokud se rozhodnete pít energetický nápoj třeba během večírku, abyste snížili svou ospalost, rozhodně jej nezapíjejte vínem. Energetické nápoje totiž obsahují velkou dávku kofeinu. Kombinací s vysokoprocentním alkoholem dojde k podráždění nervových zakončení a v konečném důsledku se může projevit také srdeční arytmie nebo vysoký krevní tlak.
Nedopusťte proto, aby vám víno narušovalo vaše zdravé návyky. Stačí jen dávat pozor na některé kombinace a vše bude bez problémů.
Zdroj: https://www.cheatsheet.com/culture/foods-you-should-never-pair-with-wine.html/