Dělená strava pomůže zhubnout rychle a efektivně. Odborníci před ní přesto varují

Dělená strava je specifickým způsobem skládání denních jídel. Cílem je nejíst proteinové a sacharidové potraviny současně. Jaký to slibuje efekt? Především rychlou redukci hmotnosti. Dělená strava má však také řadu nevýhod. Může vést k nedostatku vitamínů a také způsobit slabost a ospalost. Vyplatí se ji tedy používat?

Tento způsob stravování byl navržen americkým lékařem Williamem Howardem Hayem ve 20. letech minulého století. Hlavním předpokladem diety je nekombinovat určité potraviny mezi sebou. Jde především o bílkoviny a sacharidy. Odborníci na výživu však nabádají k opatrnosti a zdůrazňují, že se nejedná o univerzální dietu, která by byla vhodná pro každého. Tímto způsobem totiž denně člověk přijme poměrně nízký počet kalorií, což může být pro většinu lidí zcela nedostačující. Z tohoto důvodu se mohou objevit nepříjemné příznaky, jako je slabost, ospalost, únava a v některých případech mdloby.

Doporučený článek:  Některé metody přípravy pokrmů jsou zdravější než jiné

Pravidla dělené stravy

Dělená strava je založena na nekombinování konkrétních produktů. Pro usnadnění sestavování denních jídel jsou potraviny rozděleny do tří skupin.

  • Sacharidy – chléb a výrobky z mouky, krupice, těstoviny, rýže a některé druhy ovoce, např. banány.
  • Bílkoviny – to je především maso, ryby, vejce a mléčné výrobky.
  • Neutrální – hlavně zelenina nebo i mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
Zdroj obrázku: Freepik

Princip diety je jednoduchý. Nekombinujte sacharidové a bílkovinné produkty v jednom jídle. Možné kombinace jsou sacharidová skupina a neutrální skupina a proteinová skupina a neutrální skupina. Aby se zvýšila účinnost diety, měly by být některé produkty také vyloučeny z každodenní stravy. Jde především o červené maso, smažená a tučná jídla, dále cukr, sůl, kávu, čaj a alkohol. Během diety byste měli dbát také na dostatečnou hydrataci. Každý den byste měli vypít alespoň 2 litry vody.

Doporučený článek:  Polská šéfkuchařka radí, jak dovést vývar k dokonalosti. Na síle a vůni přidá hřebíček

Kdy ji nepoužívat?

Plánování takové diety předem konzultujte se svým lékařem nebo dietologem, kteří posoudí rizika a možné kontraindikace. Vzhledem k tomu, že taková dieta je nízkokalorická a nedodá tělu adekvátní dávku vitamínů a minerálů, nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Totéž platí pro chronicky nemocné.

Zdroj: https://www.infofit.ca/food-combining-work-hay-diet/
.

Doporučené články