Cukr je nezdravý, jeho náhražky ale nemusí být lepší. Oslaďte si život jinak

Cukr je považován za moderní jed. Mnoho lidí je na něm závislých a nedokážou si představit svůj den bez něčeho sladkého. Navíc ho výrobci přidávají do chleba, omáček a mnoha dalších produktů. Mnoho lidí se rozhodlo, že ho nahradí zdravějšími variantami. Některé z nich ale nejsou tak zdravé a nízkokalorické, jak se mohou na první pohled zdát. Co byste si domů neměli nosit?

Jaký cukr si vybrat do své kuchyně?

Odpověď bohužel není jednoduchá. Nejlepší samozřejmě bude, když cukr omezíte, nebo ze svého jídelníčku vyřadíte úplně. Hlavním důsledkem stravy s vysokým obsahem cukru je pochopitelně obezita. Ta povede k cukrovce, srdečním onemocněním, vysokému tlaku a dalším chorobám. Na konzumaci cukru přitom lékaři upozorňují již mnoho let.

Říká se, že hnědý (třtinový) cukr je zdravější než bílý cukr. Hodně lidí tomu stále věří. Pravda je, že při větší konzumaci je obojí škodlivé. Zdravotní rozdíly mezi bílým a hnědým cukrem jsou nepatrné. Jedna lžička bílého cukru má 16,3 kcal a jedna lžička hnědého cukru asi 15 kcal. Přitom za třtinový cukr zaplatíte dvojnásobnou cenu a pro vaše zdraví a zdravou váhu to nebude mít žádný smysl.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravější náhražky cukru

Chcete si do kuchyně pořídit náhražku cukru, která bude skutečně zdravější než klasický cukr? Sáhněte po stévii, xylitolu nebo erythritolu. Jestli se chcete soustředit na přírodnější varianty cukru, můžete si samozřejmě domů pořídit med, datlový nebo javorový sirup. Na trhu dnes ale najdete již mnoho sirupů, které jsou úžasně sladké a z přírodních složek.

Největší mýty o cukru

Lidé stále tvrdí, že cukr je zodpovědný za vznik zubního kazu. To platí ale jen pro nadměrnou konzumaci cukru. Zubní kaz je totiž nejvíce způsobený špatnou ústní hygienou. Slyšeli jste, že cukr způsobuje cukrovku? Je to mýtus. Hlavní příčinou je špatný životní styl. To znamená, že je na vině nedostatek pohybu, málo spánku a vysoce kalorická jídla, například fast food. Cukr může vést k obezitě, která je rizikovým faktorem pro vznik cukrovky. Samotný cukr ale cukrovku nezpůsobí.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/healthy-natural-sweeteners
.

Doporučené články