Složení jídelníčku ovlivňuje tělesný pach. Některá jídla vůni potu zesilují

Osobní vůně je jedinečná a nepřipomíná žádný prodávaný parfém. Přirozené tělesné pachy ovlivňují partnerské vztahy a podle mnohých dokážou prozradit o jejich nositelích různé povahové rysy. Vůně lidského těla není jen pot, ale určitý pach vydává také dech nebo moč. Jak je možné, že pot v některých situacích nesmírně zapáchá? Zásadní vliv na lidskou vůni mají potraviny, nemoci nebo chronický stres. Které potraviny jsou na černé listině a mohou ovlivnit tělesný zápach? Kromě vysoce zpracovaných potravin také určité druhy zeleniny. Kterým se vyhnout?

Vůně dětské pokožky

Je možné jednoduše odpovědět na otázku, kdo voní nebo naopak smrdí? Ve zdraví hraje roli vyvážená strava, u potu tomu není jinak. Navíc potní žlázy se vyvíjejí až v době dospívání, proto miminka překrásně voní velmi specifickou a jedinečnou vůní. Novorozenci nebo batolata mají ideální podmínky a konzumují pouze vhodnou stravu. U dospělých se pak jídelníček promítá do zápachu potu. Pot je bezbarvá tekutina, která za optimálních podmínek nezapáchá. Samotné zasmrádání je až důsledkem spojení potu s bakteriemi, které se přirozeně vyskytují v pokožce.

Doporučený článek:  Rajčat existuje mnoho druhů pro různé způsoby zpracování
Zdroj obrázku: Freepik

Zapáchání v souvislosti s nemocemi

Smrdět jistě nikdo nechce, proto je vhodné dodržovat vyvážený a zdravý jídelníček, zejména se vyhýbat potravinám, které mohou zapříčinit vznik acetonového zápachu. Doporučuje se vyřadit veškeré průmyslově zpracované výrobky včetně instantních pokrmů, jídel z fastfoodů, sladkých a slaných snacků, sladkostí, cukrovinek a pálivého koření. Veškeré tyto potraviny obsahují přidané látky, barviva, konzervanty, dochucovadla nebo jiné přísady ovlivňující vůni potu, obsažené mastné kyseliny nad to vedou k rozvoji bakterií. Pálivé koření současně rozšiřuje potní žlázy. Obdobně pot zapáchá po konzumaci česneku, cibule, brokolice, květáku, zelí, kedlubnu nebo ředkviček, které obsahují síru.

Doporučený článek:  Horkovzdušnou troubu je důležité udržovat v neustálé čistotě

Zapáchající dech nebo moč

Po snědení česneku, ředkviček, cibule i kávy hrozí též zápach z úst, ale ke špatnému dechu může docházet též vlivem různých laryngologických onemocnění nebo nesprávnou ústní hygienou. Dech může smrdět též při zánětech dásní nebo žaludečních potížích. Může zasmrádat též moč, což se děje při metabolických chorobách nebo cukrovce, tyto nezvyklé projevy mohou pociťovat rovněž lidé dodržující populární ketodietu.

Zdroj: https://medlineplus.gov/ency/article/007298.htm, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/halitosis-bad-breath, https://www.menshealth.com/health/g19547159/foods-that-make-body-odor-worse/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319615, https://www.nationalgeographic.com/science/article/smell-sickness-parkinsons-disease-health-science, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574933/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/sweat-smells-like-ammonia, https://www.allure.com/story/diet-body-odor-causes, https://en.wikipedia.org/wiki/Body_odor, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17865-body-odor
.

Doporučené články