Rajčata patří do jídelníčku při hubnutí i pro detoxikaci organismu

Rajčata jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, která se objevuje na našich stolech v různých formách. Jsou považována za mimořádně zdravá a nízkokalorická, což znamená, že je mohou konzumovat i lidé na dietě.

Výživové vlastnosti

Rajčata jsou zelenina, která se hojně používá v kuchyni, která se může jíst syrová nebo po tepelném zpracování. Jsou vynikajícím doplňkem k polévkám, omáčkám, salátům nebo džusům. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů a minerálů, proto stojí za to je zahrnout do každodenní stravy.

Doporučený článek:  Sardinky doporučují odborníci více než jiné druhy ryb

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, K, E, vitamínu B, draslíku, hořčíku a fosforu. Kromě toho mají velké množství vlákniny, pektinu a antioxidantů. Pozitivně ovlivňují imunitu, zlepšují peristaltiku a trávení střev, pomáhají bojovat proti volným radikálům a oddalují proces stárnutí. Lykopen snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, také snižuje krevní tlak.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní výhody

Rajčata obsahují velké množství draslíku a hořčíku, proto se konzumace doporučuje lidem trpícím nedostatky v těchto prvcích. Charakteristickými příznaky jsou bolestivé svalové křeče, problémy s klouby, všeobecná slabost, podrážděnost, bušení srdce nebo zácpa. Strava bohatá na rajčata je vhodná pro lidi, kteří pijí hodně kávy, kouří cigarety a chtějí zhubnout a zbavit se celulitidy.

Doporučený článek:  Sůl během vaření nahradíme kořením nebo bylinkami

Ačkoli se rajčata považují za mimořádně zdravou zeleninu, někteří by měli omezit jejich konzumaci. Platí to především pro lidi trpící dnou a revmatoidní artritidou. Lidé s hypotyreózou nebo Hashimotovou chorobou by je neměli jíst každý den. Na druhé straně se lidem s trávicími problémy doporučuje oloupat rajčata. Všechny odrůdy rajčat mají pozitivní vliv na zdraví a měly by být součástí denní stravy. Ukazuje se však, že některé z nich mají více lykopenu, a po těchto nejlépe sáhněte.

Zdroj: https://www.health.com/nutrition/health-benefits-tomatoes, https://www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene, https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits, https://food.ndtv.com/food-drinks/tomatoes-for-weight-loss-5-reasons-why-you-must-include-tomatoes-in-your-weight-loss-plan-1871793
.

Doporučené články