Nezapomeňte připravit svačinku i svým rostlinám. Obyčejná želatina je pro zamiokulkas to pravé

Kulkas zamiolistý je velmi oblíbenou pokojovou rostlinou vyznačující se sytě zelenými a lesklými listy. Je ozdobou každého interiéru a navíc čistí vzduch. Proto, aby nám tato rostlina krásně rostla a dařilo se jí, se o ni musíme správně postarat. Ideální stanoviště je pro ni v pokoji a doporučuje se ji jednou za čas přihnojit. Jaké látky tato rostlina potřebuje a jak snadno vytvořit hnojivo ze surovin, které máte doma?

Jak často zalévat tuto pokojovou rostlinu?

Aby kulkas krásně rostl, stačí dodržovat několik zlatých pravidel. Pokud chcete, aby vás rostlina potěšila svou krásou a nechřadla před očima, zalévejte její substrát, ne listy. Zkontrolujte horní povrch půdy, pokud je půda suchá, sáhněte po konvi s vodou. Pokud se vám kousek zeminy nalepí na prst, není potřeba rostlinu zalévat. Voda k zalévání by měla mít pokojovou teplotu. Důležité je také vědět, že zamiokulkas nemá rád přebytečnou vlhkost. A zejména nesmíte dovolit, aby voda v květináči stála. Zálivku rostlině postačí dodávat jednou za dva týdny, a v zimě dokonce jednou za měsíc.

Doporučený článek:  Loupání vajíček už nebude noční můra díky jednoduchým trikům, které zvládne úplně každý
Zdroj obrázku: Freepik

Ideální hnojivo

Samotná voda nemusí stačit ke stimulaci růstu kulkasu zamiolistého, je také zapotřebí dobré hnojivo. Můžete použít osvědčené přísady, které seženete v květinářství. Nebo můžete využít přípravky, které najdete doma. Například připravte hnojivo ze želatiny, která je zdrojem dusíku. Ten napomáhá uvolňování nových plných a krásně zbarvených listů. Pro zálivku spojenou se želatinou bude stačit, když plátky želatiny naskládáte do vody určené k zálivce a necháte želatinu nabobtnat. Rostlinu pak tímto gelem zalijte a počkejte, až se voda vstřebá. Přebytečnou tekutinu po několika hodinách z květináče vylijte nebo provádějte tento proces při postavení rostliny do vany.

Doporučený článek:  Tipy, jak při vaření na elektrickém sporáku ušetřit čas i finance

Může fungovat také zálivka s pivem?

Zajímavým způsobem je také zalévání rostliny vodou s pivem. Pivo obsahuje slad a chmel, které ovlivňují rychlejší růst rostliny a posilují ji. Kvasinky, bílkoviny a cukry obsažené v pivu vyživují mikroby v půdě. Nemluvě o minerálech, jako je draslík, vápník, hořčík nebo fosfor. Pokud budete pravidelně používat kondicionér z piva, budete si moci všimnout nových listů se silným leskem. Tuto léčbu milují také fikusy a orchideje. Pro pivní zálivku budete potřebovat 50 ml piva a 200 ml odstáté vody. Důkladně promíchejte a aplikujte na zeminu.

Zdroj: https://balconygardenweb.com/fascinating-gelatin-uses-in-the-garden/
.

Doporučené články