Rychlejší cestou k dokonalým bramborám: Stačí horká voda a kapka tuku

Na první pohled snadný proces vaření brambor skrývá úskalí. Jediná chvíle nepozornosti může vést ke znehodnocení pokrmu. Často se také stává, že při varu voda uniká z kastrolu. Poradíme vám, jak na to, aby k tomu nedocházelo.

Správně nasazená poklice

Poklice je na hrnci nebo kastrolu při vaření důležitá. Zkracuje dobu, než se voda do varu uvede. Platí to i pro vaření brambor. Chybu pak ale dělá ten, kdo nechá pokličku sedět pevně po celém obvodu hrnce. Pak se nemůže divit, že voda kypí z hrnce ven na sporák. Lepším způsobem je poklici mírně nadzvednout, aby pára mohla unikat ven. Pak ani nebude docházet k tomu, aby voda kypěla pryč.

Doporučený článek:  Starší chléb je škoda vyhodit. Stačí málo a bude znovu chutnat jako čerstvě upečený

Důležité je také dbát na to, aby voda v hrnci nebyla až po okraj, ale jen tolik, aby brambory byly ponořené. To znamená, aby voda byla asi jeden a půl centimetru od vrchního okraje.

Zdroj obrázku: Freepik

Vypomůže tuk

Na TikToku se objevil zajímavý způsob, jak zabránit přetečení vody při vaření brambor. Použijete k tomu jakýkoliv jedlý tuk, který doma najdete – olej, sádlo či máslo, dokonce můžete použít i margarín. Tukem namažete vnitřní okraj hrnce nebo kastrolu. To způsobí, že voda nebude už přetékat ani ve chvíli, kdy na chvíli spustíte hrnec z dozoru.

Doporučený článek:  Šetřit vodou může každý. I malé změny každý den přispějí k úspoře a ušetří tisíce korun

Brambory do vařící vody

Brambory uvaříte rychleji, když je nakrájené zalijete vařící vodou. A jak poznat, že jsou brambory již měkké? Můžete do nich zkusit píchnout špičkou nože. Když do brambory vjede jako po másle, je brambora tak akorát uvařená. Po uvaření vodu ihned slijte, nenechávejte brambory v ní, protože by se rozvařily.

Když vodu neosolíte, po vychladnutí ji můžete použít k zalévání pokojových rostlin. Obsahuje totiž cenné živiny vyloučené z brambor, jako je draslík, hořčík, sodík nebo fosfor, které pokojovkám prospějí, takže budou lépe růst. Voda však nesmí být slaná, to by naopak mělo opačný účinek.

Zdroj: https://www.evolvingtable.com/how-to-boil-potatoes/
.

Doporučené články