Snad každý rodič chce mít zcela zdravé a šťastné dítě. Jeho zdraví ale můžete dosáhnout jedině domácím vařením, dobrým typem přípravy a kvalitními surovinami. Existuje pár jednoduchých pravidel, kterých byste se měli držet. Díky nim budou vaše děti mnohem zdravější, a přitom je nebudete muset příliš omezovat v tom, co mohou jíst.
Vaření v páře je nejzdravější
V kuchyni můžete vařit, smažit, péct nebo dusit. Vaření v páře je ale bezkonkurenčně nejzdravější metodou přípravy jídla. Platí to hlavně o zelenině. Na napařovač nebo kovové sítko rozložte zeleninu v jedné vrstvě a zakryjte pokličkou. Dušenou zeleninu nemusíte solit. Lehce ji osolte až po skončení přípravy v páře. V páře ale můžete připravit také ryby, drůbež, rýži nebo krupici.
Kombinujte maso se zeleninou
Chcete-li zlepšit zdraví dětí a dostat do nich více vitamínů, kombinujte masité pokrmy se zeleninovou přílohou. K masu vždy dejte trochu zeleniny nebo obilovin. Karbanátky posypte petrželkou, k masu přidejte špenát, brokolici nebo jiné druhy zeleniny. Mořské ryby ale nedávejte dohromady s brokolicí, květákem, zelím nebo růžičkovou kapustou.
Střídejte syrovou a vařenou zeleninu
Zelenina a ovoce jsou největším zdrojem vitamínů a minerálů. Nezapomeňte kombinovat syrovou a vařenou zeleninu, protože jedině tak dostanete do dětí veškeré minerály. A navíc si vychutnají pokaždé zeleninu trochu jinak, takže vám ji nebudou tolik odmítat. Saláty vždy připravujte těsně před podáváním, aby si udržely všechny složky. A přidejte pár kapek olivového oleje.
Maso připravujte bez tuku
Většina domácností připravuje poměrně často maso. Vaše děti možná mají rády smažené pokrmy, ale rozhodně to není dobré pro jejich zdraví. Místo toho maso upečte v troubě, duste nebo připravte na páře. Ryby je vhodné připravovat v alobalu. Díky tomu budou jemné a zachovají si cenné omega-3 mastné kyseliny. A dávejte si pozor, aby maso nebylo nikdy připálené!
Zdroj: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/17-healthy-cooking-tips.h19-1592991.html