Užijte si chuť domácích broskví. Pro zasazení pecky je nejlepší čas právě teď

Pěstování broskve přímo z pecky může být zajímavá zkušenost. Tento proces se skládá z několika etap a během této práce musíte pamatovat na pár důležitých pravidel. Seznamte se s těmi klíčovými, abyste si později mohli užít krásný strom na své zahradě.

Výsadba broskve

Sladké ovoce dozrává v létě a vrchol sezóny pro broskve je v červenci a srpnu. Chcete-li vypěstovat broskev z pecky, vyberte si jen ty z domácího pěstování. Nejvhodnější naleznete v dozrálém, až přezrálém ovoci. Pecky z dováženého ovoce nejsou vhodné, protože dovezené ovoce není ještě vyzrálé a pecky nemusí vyklíčit.

Doporučený článek:  Dokonale nadýchaný cheesecake jako z nejlepší kavárny: trik je ve správném pečení

Na začátek pecku důkladně očistěte od ovocné dužiny. Potom ji vložte do nádoby s vodou. Pokud pecka plave na povrchu, můžete ji rovnou vyhodit, pokud klesne na dno, můžete ji použít. Po tomto pokusu ji vyjměte a nechte vyschnout. Následně ji vložte do papírového pytlíčku a skladujte při pokojové teplotě do konce října.

Zdroj obrázku: Freepik

Nepromeškejte nejvhodnější čas

Na přelomu října a listopadu se můžete k pecce vrátit. Namočte ji na 24 hodin do vody. Potom ji vložte do substrátu, který je kombinací rašeliny a písku v poměru 3 : 1. Měla by v něm strávit tři nebo čtyři měsíce. Je důležité zajistit nízkou teplotu v rozmezí 2–4 stupně. Substrát by měl zůstat neustále mírně vlhký. Na přelomu března a dubna se začnou objevovat první klíčky.

Doporučený článek:  Se zápachem z úst pomohou bylinky a správná ústní hygiena

Toto je okamžik, kdy pecku přemístěte do květináče nebo přímo do země. Pokud se rozhodnete pro první řešení, nezapomínejte, že po roce budete muset rostlinu přesadit do větší nádoby a nové půdy. V případě druhé varianty, musíte myslet na pravidelné odstraňování plevele kolem mladého stromku. I když plody nebudou tak velké a červené jako z obchodu, budou určitě nutričně mnohem výživnější.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/peach/planting-peach-seeds.htm
.

Doporučené články