Plynatost nemusí souviset pouze s jídlem. Na vině jsou faktory, které málokoho napadnou

Nadýmání se zdá neškodné, dokáže ale dost ztížit život a zkazí potěšení i z těch nejchutnějších jídel. Existuje mnoho metod, jak se plynatosti zbavit. Důležité jsou malé krůčky, které přispějí k celkovému komfortu. Za zmínku stojí, že příčinou plynatosti nemusí být jen špatné stravovací návyky a nedostatek fyzické aktivity, ale může za ním stát i vážná nemoc.

Jezte pomalu a v klidu

Spěch při jídle je nejčastější příčinou plynatosti, která trápí mnoho lidí. Hektický způsob života přímo nahrává tomu, abychom jídlo polykali co nejrychleji, čímž konzumujeme velká nerozkousaná sousta spolu s velkým množstvím vzduchu. Žaludek má pak s trávením mnohem víc práce a dochází k metabolickému nepohodlí.

Doporučený článek:  Čerstvé smoothie posílí imunitu v období chřipek

Nejhorším trávicím toxinem nejsou chemické přísady potravin, ale stres. Ze všeho nejnepříznivější je jíst ve spěchu mezi lidmi, které nemáme rádi. Stres narušuje trávicí procesy, břicho a střeva vnímají naše emoce, a tím vzniká nepříjemné nadýmání. Pokud trpíte plynatostí, zařaďte do svého jídelníčku bylinné nálevy z fenyklu, máty, meduňky a heřmánku.

Zdroj obrázku: Freepik

Vyhněte se nadýmavým potravinám

Plynatost mohou způsobit některé potraviny, kterým byste se měli raději vyhnout. Patří mezi ně květák, brokolice a luštěniny, jako hrách, fazole, cizrna a čočka. Každý organismus ale reaguje jinak, proto stojí za to pozorovat ten svůj a naučit se, co mu škodí. Mnoho lidí trpí například i po pórku, cibuli, paprikách.

Doporučený článek:  Praktické návyky pro úspornější vaření na elektrickém sporáku

S plynatostí pomůže bojovat i přiměřený pohyb. Sedavý způsob života neprospívá metabolickým procesům a je častou příčinou potíží včetně plynatosti. Pro zažívací komfort, lepší pohodu, vitalitu a zlepšení nálady je nutná každodenní, byť i jen malá dávka fyzické aktivity. Nemusíte se hned zapojovat do extrémních sportů, stačí rychlejší procházka, běhání, míčové hry s přáteli, kolo nebo plavání, cokoliv vám váš věk a zdravotní stav dovolí.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/flatulence
.

Doporučené články