V létě osvěží, v zimě příjemně zahřeje. Máta je ale víc než bylinka do čaje

Mátový nálev možná znáte v případě, že jste nachlazení nebo bojujete s nevolností nebo žaludečními problémy. Vlastnosti této rostliny jsou velmi potřebné pro lidské zdraví, proto bychom ji měli pravidelně užívat. A to nejen vnitřně, ale také zevně, protože ji můžete využít například do domácích pleťových masek nebo krémů.

Máta je nenáročná na pěstování

Máta je bylina, která je nenáročná a snadno si ji můžete vypěstovat doma v kuchyni nebo na balkoně. Pěstuje se po celém světě a je oblíbená nejen díky tomu, že má skvělé aroma i chuť. Nepotřebuje žádné zvláštní prostředí ani péči, proto se hodí i pro začátečníky. Můžete si ji nasbírat a usušit na později. Obsahuje kromě vitaminů také železo, zinek nebo sodík.

Doporučený článek:  Majoránka je víc než obyčejné koření. V bylinné medicíně je oceňována už po dlouhá staletí

Mátu můžete použít v případě, že máte potíže se žaludkem. Nálev je velmi snadné vyrobit a využít ho můžete také v případě, že se často přejídáte a bolí vás břicho. Pozitivně ovlivňuje také střeva, díky čemuž vás zbaví zácpy. Mátu mohou užívat také těhotné ženy, které v prvním trimestru nemají problémy s nevolností.

Zdroj obrázku: Freepik

Máta pomůže bolavým svalům

Během horkého počasí máta dokáže osvěžit, proto si ji často přidávejte do čisté vody. Mentol, který v ní najdete, může pomoci hydratovat celé tělo. Mátový čaj bude skvělý i v létě, když si ho necháte vychladit. Mátu ale můžete přidat také do oblíbených salátů nebo jiných pokrmů, které pravidelně připravujete. Obsahuje látky, které působí antibakteriálně.

Doporučený článek:  Rozmarýn je poklad mezi kořením. Nejen při diabetu prokáže své zázračné účinky

Pomůže například obnovit bolavé svaly, například po náročné fyzické činnosti. Bolesti kloubů nebo svalů jsou velmi nepříjemné, ale mátová mast dokáže hodně ulevit. Hojně se používá v aromaterapii, například ji vyzkoušejte při inhalaci. Stejně jako jiné rostliny má také máta vedlejší účinky. Vyhýbat by se jí měli malí kojenci a děti. Nadbytek pak způsobí pálení žáhy. Raději menší množství a pravidelněji než hodně najednou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/peppermint-tea
.

Doporučené články