Nedostatek chuti k jídlu může znamenat i vážný zdravotní problém. Zjistěte příčinu co nejdříve

Nedostatek chuti k jídlu může souviset s nesprávným stravováním, potravinovými alergiemi nebo vnějšími faktory, jako je například teplo. Může se však stát, že příčina je mnohem vážnější. Někdy se neochota jíst objevuje v případě cukrovky, pankreatitidy nebo některých druhů rakoviny.

Příčiny nedostatku chuti k jídlu

Nedostatek chuti k jídlu je příznakem, který může doprovázet mnohé stavy, poruchy a nemoci. Při hledání příčiny byste měli věnovat pozornost povaze nedostatku chuti k jídlu a průvodním příznakům. Níže uvádíme možné příčiny ztráty chuti k jídlu. Nesprávné stravování může mít za následek nedostatek vitamínů a minerálů. Při absenci chuti k jídlu stojí za to věnovat zvláštní pozornost přísunu vitamínů B i zinku.

Doporučený článek:  Hubnutí nemusí být fádní. Chutné kombinace na talíři rozpumpují metabolismus

Dalším problémem souvisejícím se stravou může být monotónní menu, stejně jako nechutné nebo špatně vypadající potraviny. Nedostatek chuti k jídlu velmi často doprovází duševní problémy. Jedná se zejména o depresi. Další příčinou neochoty jíst mohou být poruchy příjmu potravy, jako je anorexie. Nemoci trávicího systému mohou být také spojeny s tímto syndromem.

Zdroj obrázku: Freepik

Potravinové alergie

Nepříjemné příznaky, které mohou doprovázet alergie, jako bolest břicha, průjem nebo plynatost, mohou vést ke ztrátě chuti k jídlu. Neochota jíst se velmi často vyskytuje při celiakii. Nedostatek chuti k jídlu může souviset se zahrnutím některé léčby, jako například chemoterapie. Ta je spojena s mnoha vedlejšími účinky jako bolestí břicha, zvracením, problémy s kousáním nebo polykáním.

Doporučený článek:  Imunitu nejlépe posílí zdravý životní styl a vyvážený jídelníček

Dlouhodobý nedostatek chuti k jídlu může mít velmi vážné následky. Výsledkem výrazného snížení potravy může být nadměrný úbytek hmotnosti, problémy s koncentrací, srdeční problémy, snížená imunita, hormonální poruchy, anémie nebo snížená pohyblivost. U dětí může dojít k inhibici růstu.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324011#causes
.

Doporučené články