Kombinace rajčat s okurkami vyvolává obavy. Odborníci uvádějí mýtus na pravou míru

Kombinace okurky a rajčat se často objevuje v různých jídlech nebo sendvičích. Spousta lidí však tvrdí, že nejde právě o nejideálnější kombinaci. Tvrdí, že látka nacházející se v jedné z těchto zelenin eliminuje příznivé účinky té druhé. Je to opravdu tak?

Zdravotní vlastnosti

Zelenina a ovoce nesmí v našem jídelníčku chybět. Mezi nejoblíbenější zeleninu určitě patří okurka a rajče, které přinášejí našemu tělu mnoho zdravotních výhod. Okurky mají nízký obsah kalorií. Jsou z 95 procent tvořené vodou, takže mohou pomoci hydratovat tělo a uspokojit každodenní potřebu tekutin. Určitě stojí za to konzumovat je se slupkou, protože ta poskytuje velké množství živin. V okurkách najdeme vitamíny K, A a minerální látky jako hořčík, draslík nebo mangan.

Doporučený článek:  Podmáslí je skvělý zdroj vápníku a podporuje metabolismus

Obsahují také antioxidanty, které zabraňují hromadění škodlivých volných radikálů. Rajčata jsou hlavním zdrojem antioxidačního lykopenu ve stravě, který má mnoho výhod, snižuje například riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Rajčata jsou také zdrojem vitamínu C, draslíku, kyseliny listové nebo vitamínu K. Jsou zdravá a přínosná i pro naši pokožku.

Zdroj obrázku: Freepik

Proč bychom je neměli konzumovat společně

Prvním z důvodů je ten, že rajčata se tráví pomaleji než okurky. U citlivých lidí to může způsobit problémy na straně trávicího traktu jako bolest břicha, plynatost, slabost a nevolnost. Mnozí odborníci však poukazují na to, že okurky a rajčata se od sebe složením až tak neliší, a tím pádem nemusí mít ani rozdílný vliv na trávicí proces.

Doporučený článek:  Hrášek patří k tomu nejlepšímu, co svému tělu dopřát. Malé kuličky jsou ideální pro kulinářské tvoření

Druhým důvodem je to, že okurky obsahují enzym askorbinázu, který eliminuje příznivé účinky vitamínu C v rajčatech. Okurky nejsou jedinou zeleninou, ve které askorbinázu najdeme. Nachází se i v zelí a květáku, ale najít ji můžeme i v banánech. Odborníci ale znovu tvrdí, že tento vliv není až tak drastický, a proto bychom se této kombinace neměli bát nebo se jí vzdávat.

Zdroj: https://addictedtoveggies.com/can-you-eat-tomato-and-cucumber-together/
.

Doporučené články