Ryby by se měly na talíři objevovat pravidelně. Ale pouze některé

Všude se mluví o tom, že konzumace ryb je velmi zdravá. Je to jistě pravda, ale musíte myslet na výběr správného druhu ryb. Po některých se vám může udělat hodně špatně, protože jsou plné těžkých kovů a toxinů, které mohou způsobit otravu jídlem. Kterým rybám se v jídelníčku vyhýbat, a které jsou přímo jedovaté?

Tyto ryby nikdy nejezte!

Největší riziko představují ryby, které jsou chovány ve znečištěné vodě. Rtuť, olovo a dioxiny nakonec končí v rybím mase. Konzumací těchto ryb se sami vystavujete riziku, protože tyto nebezpečné látky dáváte do svého těla. Absorbování většího množství toxických látek může vést nejen k žaludečním problémům, ale také znečištění vlastního organismu.

Doporučený článek:  Rýže patří mezi zdroje důležitých sacharidů. Dodá energii a prospívá trávení

Na první příčce černé listiny ryb stojí jednoznačně pangasius. Za tímto označením se skrývá hned několik druhů ryb, které jsou pod tímto názvem prodávané. Většina z nich přitom pochází z čínského Mekongu, kde je velmi znečištěná voda. Další rybou, která by měla zmizet z našich talířů, je tilapie. Stejně jako pangasius pochází z Mekongu.

Zdroj obrázku: Freepik

Škodlivý není jen pangasius

Možná to bude překvapivé, ale tím seznam nekončí. Škodlivý může být také losos nebo platýs. Jde‑li o lososa, problémem je typ chovu. Ryby chované v klecích a krmené nejlevnějším krmivem nebudou mít kvalitní maso. Platýs žije u dna, a proto jeho maso může obsahovat nebezpečné toxiny, které leží na dně u mořských břehů.

Doporučený článek:  Komplexní uhlohydráty v jídelníčku podpoří hubnutí během zimy

Co se stane, když tyto ryby sníte?

Při konzumaci ryb, jako je pangasius nebo tilapie, můžete očekávat zdravotní problémy. Setkat se můžete s příznaky otravy, jako je průjem, bolest břicha, bolesti hlavy, vyrážka po celém těle, zvracení, abnormální krevní tlak nebo kovová pachuť v ústech. Tyto jednorázové příznaky se objevit nemusí, ale přesto budete dlouhodobě vystaveni vedlejším účinkům konzumace toxinů. Dávejte si proto pozor na to, jaké ryby si dáváte na talíř.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a20705842/fish-you-should-never-eat/
.

Doporučené články