V lednici má vše své místo. Při správném skladování vydrží potraviny déle čerstvé

Abychom zajistili, že produkty uložené v chladničce zůstanou déle čerstvé a příliš rychle se nezkazí, musíme vědět, jak je do chladničky umístit. Na to existuje pár jednoduchých pravidel. Na umístění záleží především proto, že v každé části chladničky může být jiná teplota.

Rozdělení polic v lednici

Způsob skladování výrobků v lednici ovlivňuje jejich čerstvost. Proto je důležité vědět, jaká je teplota v jednotlivých regálech. Při koupi lednice je dobré přečíst si doporučení výrobce, abychom věděli, kam které potraviny umístit.

Ukázalo se, že horní police je nejteplejší. Proto je to ideální místo pro skladování potravin, které nevyžadují silné chlazení. Tento prostor je vhodný mimo jiné i pro uskladnění dortů.

Střední police by naopak měly být vyhrazeny pro výrobky s krátkou dobou trvanlivosti. Obecně je na horních regálech tepleji, proto je nejlepší sem umístit mléčné výrobky. Ve spodních policích je naopak nejvhodnější skladovat uzeniny a hotové pokrmy.

Do nejnižší police v lednici patří syrové maso a ryby, protože zde je nejnižší teplota, což znamená, že by zde měly být uloženy potraviny, které se rychle kazí.

Doporučený článek:  Dobře poskládané nádobí v myčce zajistí nejlepší účinky při mytí
Zdroj obrázku: Freepik

Ovoce a zelenina by měly mít své místo v zásuvkách. Důvod je jednoduchý. Zásuvky mají vyšší teplotu i vysokou vlhkost, proto jsou pro skladování těchto potravin nejvhodnější. Boční police na dveřích jsou naopak nejteplejším místem v lednici, proto jsou zde optimální podmínky pro uložení potravin, které potřebují jen mírné chlazení.

Jak uložit nakoupené potraviny

Další důležité pravidlo je po návratu z nákupu co nejdříve všechny potraviny, které je potřeba uchovávat v lednici, do chladničky uložit. Potraviny by měly být mimo lednici maximálně dvě hodiny.

Je taky dobré zamyslet se, kolik potravin nakupujeme, protože se ukázalo, že podmínky v lednici jsou ovlivněny množstvím potravin, které v ní skladujeme. Čím více potravin, tím horší cirkulace vzduchu. Proto by mezi potravinami měly být mezery, aby byly všechny chlazeny tak, jak je potřeba. Správná teplota v lednici by měla být mezi dvěma a čtyřmi stupni na spodní polici. Základem správného fungování lednice je také její údržba.

Zdroj: https://www.eatright.org/food/home-food-safety/safe-food-storage/refrigerate---the-basics
.

Doporučené články