Mnoho ryb je známých pro svou jedinečnou chuť a zdravotní přínosy. Okouník u nás není příliš rozšířená ryba, ale má jedinečnou chuť a neuvěřitelné vlastnosti. Díky tomu by se měla dostat také na váš stůl. Sehnat ji můžete ve formě filetů i v uzené podobě. Okouník je zdrojem mnoha prvků, které naše tělo nutně potřebuje ke správnému fungování. Proč byste měli jíst tuto rybu?
Co je okouník?
Okouník je exotickou dravou rybou, která žije v severním a západním Atlantiku. Typický je pro něj nízký obsah tuku a cholesterolu. Maso má jemnou chuť, takže osloví i lidi, kteří obvykle rybám nefandí. Bohužel okouník patří mezi ohrožené druhy, a proto byste si měli vybírat pouze ryby, které mají certifikaci MSC.
Okouník je zdrojem zdravých bílkovin, esenciálních aminokyselin a emga-3 mastných kyselin. Navíc obsahuje fosfor, vitamín B12 a selen. Všechny tři prvky jsou nesmírně důležité pro naše tělo. Fosfor s vápníkem a vitamínem D jsou klíčové pro zdravé kosti a zuby. Selen se podílí na metabolismu hormonů štítné žlázy a vitamín B12 potřebuje celý náš organismus.

Kdo by měl sáhnout po této rybě?
Konzumace okouníka se doporučuje hlavně lidem, které trápí vysoká váha. Jeho nutriční hodnota, množství bílkovin a nízký obsah tuku jsou ideální pro všechny, kdo drží redukční dietu. Okouník je ale také vhodný pro lidi, kteří mají problémy se žlučníkem, játry nebo slinivkou břišní. Okouník neobsahuje žádnou rtuť jako jiné ryby. Díky tomu je vhodný i pro děti a těhotné ženy.
Příprava okouníka není složitá
Okouník má bílé a velmi jemné maso. Jestli chcete, aby vynikla jemnost masa, měli byste vsadit na vaření, přípravu v páře, grilování nebo pečení. Nejlépe bude chutnat se zeleninou, zeleninovým nebo ovocným salátem. Z koření můžete klidně použít červenou, žlutou nebo zelenou kari pastu, omáčky z citronové trávy nebo chilli pastu. Stejně tak můžete maso použít jako součást rybí polévky.
Zdroj: https://www.faroeseseafood.com/species/redfish/