Plýtvání jídlem je zbytečné. Přebytky lze dobře využít

Plýtvání jídlem je obrovský problém dnešní doby. Nejen, že to není dobré pro naši planetu, ale ani pro vaši peněženku. Když už za potraviny zaplatíte, měli byste je zpracovat na maximum. Jedině tak nebudete vyhazovat peníze do koše a vychutnáte si každé sousto koupených potravin. Poradíme vám hned několik tipů, jak můžete zpracovat zbytky z kuchyně.

Správné skladování

V první se postarejte o jejich správné skladování. Většinu jídel můžete skladovat v lednici a mnoho z nich také zamrazit. Vložte jídlo do vhodných nádob a umístěte je do lednice nebo mrazáku. Zmrazit můžete pečivo, omáčky, polévky nebo zeleninu. Když budete jídlo správně skladovat, nemusíte ho vyhazovat. Jestli víte, že zvládnete jídlo sníst během pár dnů, dejte ho jen do lednice.

Doporučený článek:  Proti molům pomáhá prevence a vůně bobkového listu

Využijte suroviny pro další jídlo

Zbylou zeleninu i maso můžete využít do polévky. Jestli máte pečené nebo dušené maso, můžete ho také přidat do salátu, tacos, tortilly nebo burritos. Zamyslete se nad tím, co máte k dispozici a zda byste to mohli použít do dalšího pokrmu. Hlavně u masa nebo pečené zeleniny to jde velmi jednoduše a najdete nespočet receptů, do kterých se hodí zbytky.

Zdroj obrázku: Freepik

Kompostování

Zbytky zeleniny a ovoce, které jsou již špatné a nijak je nevyužijete, hoďte na domácí kompost. Jestli žijete v bytě, máte jistě před domem hnědou popelnici na bio odpad. Anebo se domluvte s někým, kdo má na zahradě kompostér. Jistě máte mezi přáteli a známými někoho, kdo kompostuje a můžete k nim odnést zbytky organických surovin nebo vaječné skořápky.

Doporučený článek:  Mikrovlnnou troubu vyčistí šetrně a účinně přírodní prostředky

Prevence plýtvání

Nejlepší věc, jakou můžete udělat, je prevence. Když se naučíte plánovat jídelníček a nakupovat menší množství jídla, které můžete vážně zpracovat, nebudete nic vyhazovat. Všechny potraviny skladujte správně podle jejich druhu a u všeho si označte datum spotřeby. Jistě nechcete vyhazovat jogurty nebo jiné mléčné výrobky, které budou po spotřebě. To samé platí také pro maso, šunky nebo salámy.

Zdroj: https://bluebirdprovisions.co/blogs/news/6-creative-ways-to-reuse-leftovers
.

Doporučené články