Zelenina jako překvapivá hrozba pro zdraví: ta nakládaná zvyšuje riziko rakoviny až o 50 procent

Zelenina je vždy zdravá? Neplatí to vždy o čerstvé, tím spíše o nakládané, sterilované nebo zavařované. Některé druhy této zeleniny, kterou si lidé připravují sami nebo kupují v obchodě, mohou mít velký dopad na zdraví. Nakládaná zelenina je pak podle vědců možným zdrojem karcinogenních látek, které vedou k rozvoji onkologických onemocnění. Jak je možné, že se zelenina zařadila bok po boku k červenému masu a alkoholu?

Nakládaná zelenina na blacklistu

Zelenina je zdravá, na tom se bezpochyby všichni shodnou, protože obsahuje výživné látky, blahodárné vitamíny, minerály a antioxidanty, nadto je plná vlákniny, která zlepšuje trávení a umožňuje rychlejší peristaltiku střev, což je nejlepší prevence rakoviny tlustého střeva. Jenže toto platí zejména pro zeleninu syrovou a dušenou. Během různých způsobů zpracování se totiž některé sloučeniny mění z prospěšných na škodlivé. Podle výzkumu, který byl zveřejněný v American Association for Cancer Research, pak mohou tyto výrobky zvýšit riziko rakoviny až o 50 procent.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravá, nebo nezdravá

Je tedy nakládaná nebo sterilovaná zelenina zdravá? V tuzemsku jsou oblíbené zavařované okurky, cukety, květák, dýně, kukuřice nebo houby ve sladkokyselém nálevu, jehož základem je ocet a různé druhy koření. A zde tkví problém. Právě lihový ocet hraje roli v podráždění sliznice a trávicího systému a z toho důvodu se nakládaná zelenina objevila na seznamu potenciálně karcinogenních produktů vytvořeném Světovou zdravotnickou organizací. Ocet totiž může poškozovat krvinky, k tomu tyto výrobky obsahují příliš soli.

Pozor při anémii nebo vředech

A kdo by se tedy měl vyhýbat nakládaným a sterilovaným čalamádám a různým druhům zeleniny? Zejména pacienti, kteří trpí chudokrevností, ale také lidé se zažívacími potížemi, s dvanácterníkovými vředy nebo jinými gastrointestinálními onemocněními. Zelenina nakyselo není vhodná ani pro děti. I zdravým lidem může způsobit přílišnou plynatost nebo pálení žáhy. Vysoký obsah soli může škodit také jedincům s vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami.

Zdroj: https://www.express.co.uk/life-style/health/1669774/cancer-pickled-vegetables-stomach-cancer-risk
.

Doporučené články