Jednoduché triky zbaví květák při vaření zápachu. Přípravě této zeleniny už nic nebrání

Květák má nízký obsah kalorií a obsahuje celou řadu cenných nutričních látek. Přesto se mnozí lidé zdráhají zahrnout jej do své stravy. To vše jen kvůli tomu, že během vaření vydává nepříjemný zápach.

Vlastnosti květáku

Květák je nízkokalorická zelenina, obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů (pokrývá 70 % denní potřeby vitamínu C) a mikroelementů. Díky obsaženým látkám je tato zelenina cennou zbraní v boji proti oxidačnímu stresu, což znamená, že z těla vymetá volné radikály. Stejně jako jiná zelenina příbuzná s květákem má antimutagenní vlastnosti, tedy inhibuje množení rakovinových buněk.

Doporučený článek:  Starší chléb je škoda vyhodit. Stačí málo a bude znovu chutnat jako čerstvě upečený

Konzumace zeleniny, jako je květák, zelí a brokolice, snižuje riziko vzniku rakoviny prsu. Květák má regulační účinek na hormonální rovnováhu, podporuje procesy trávení, má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Tato zelenina má příznivý vliv na kosti a klouby. Jedná se o zeleninu, kterou stojí za to zahrnout do stravy.

Zdroj obrázku: Freepik

Vaření bez zápachu

Zkušení kuchaři znají užitečné triky, které vám umožní předejít nepříjemnému zápachu při vaření květáku. Nejjednodušším způsobem je přidat čajovou lžičku jedlé sody do slané vroucí vody. Umyté růžičky květáku vložte do takto připravené vody a vařte asi 15 minut. Květák nejenže nebude zapáchat, ale růžičky při vaření zůstanou sněhově bílé.

Doporučený článek:  Citronovou trávu lze snadno vypěstovat na zahradě. Stane se netradiční dekorací i skvělou bylinou

Dalším způsobem je přidání malého množství mléka do vody, ve které vaříme zeleninu. Na velký hrnec stačí asi půl sklenice. Přidání bobkového listu během vaření také pomůže neutralizovat nepříjemný zápach. Stejné metody se mohou použít při vaření jiné zeleniny, která obsahuje sloučeniny síry a vydává nepříjemné aroma. Trocha sody, mléka nebo bobkového listu bude dobře fungovat při vaření brokolice, zelí nebo růžičkové kapusty.

Zdroj: https://www.lamansiondelasideas.com/en/fruits-and-vegetables/how-to-cook-cauliflower-so-it-doesnt-smell-get-rid-of-that-odor/
.

Doporučené články